Connect with us

Terkini

Pelepasan air radioaktif, kedudukan Malaysia tidak terdedah risiko mudarat – Pakar Nuklear

Orang ramai diingatkan tidak perlu panik dengan tindakan Jepun melepaskan air radioaktif yang dirawat dari loji nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik tengah hari semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Pelepasan air radioaktif, kedudukan Malaysia tidak terdedah risiko mudarat - Pakar Nuklear
Foto: Pakar Nuklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Faizal Kunchi Mohamed.
  • Orang ramai diingatkan tidak perlu panik dengan tindakan Jepun melepaskan air radioaktif yang dirawat dari loji nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik tengah hari semalam.
  • Pakar Nuklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),  Prof Dr Faizal Kunchi Mohamed ketika dihubungi Buletin TV3 berkata, air dilepaskan itu sudah ditapis dan hanya mengandungi bahan radioaktif yang bersifat sangat lemah dan tidak akan meningkatkan risiko kanser.
  • Menurutnya, kedudukan Malaysia juga tidak memungkinkan ia terdedah kepada risiko daripada bahan buangan itu.
  • “Tritium ini adalah bahan radioaktif lemah dan ia juga terkandung dalam sumber air biasa yang di minum seperti air mineral dan mungkin juga air kumbahan dan sebagainya.”
  • “Dari segi geografi Malaysia dan Jepun tidak dekat. Pencairan demi pencairan boleh berlaku sebelum bahan itu sampai ke lautan kita,” katanya.

PETALING JAYA: Orang ramai diingatkan tidak perlu panik dengan tindakan Jepun melepaskan air radioaktif yang dirawat dari loji nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik tengah hari semalam.

Pakar Nuklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),  Prof Dr Faizal Kunchi Mohamed ketika dihubungi Buletin TV3 berkata, air yang dilepaskan itu sudah ditapis dan hanya mengandungi bahan radioaktif yang bersifat sangat lemah dan tidak akan meningkatkan risiko kanser.

Menurutnya, kedudukan Malaysia juga tidak memungkinkan ia terdedah kepada risiko daripada bahan buangan itu.

“Tritium ini adalah bahan radioaktif lemah dan ia juga terkandung dalam sumber air biasa yang di minum seperti air mineral dan mungkin juga air kumbahan dan sebagainya.”

“Dari segi geografi Malaysia dan Jepun tidak dekat. Pencairan demi pencairan boleh berlaku sebelum bahan itu sampai ke lautan kita,” katanya.

Jelasnya, yang penting pihak berkuasa perlu melakukan pemantauan berterusan dan mengkaji kandungan tritium dalam air laut di perairan negara dari masa ke masa.

“Selain itu,  pada waktu sama orang ramai boleh terus melihat bagaimana hal ini diuruskan pihak berwajib seperti  Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dan sentiasa peka dengan segala perkembangan terkini daripada pihak Jepun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah Jepun melepaskan air radioaktif yang dirawat dari loji nuklear Fukushima ke Lautan Pasifik.

IAEA sebuah badan pemerhati nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Julai lalu menyatakan langkah oleh Jepun itu mematuhi piawaian antarabangsa, selain menjelaskan kesannya terhadap manusia dan alam sekitar adalah ‘sedikit’.

Sumber: Buletin TV3 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending