Connect with us

Kolumnis

Oppenheimer ‘bapa bom atom’ menyesal ketuai Projek Manhattan?

J. Robert Oppenheimer yang digelar sebagai ‘bapa bom atom’ kini menjadi topik perbualan ramai seiring tayangan filem terbaharu karya pengarah prolifik Christopher Nolan, Oppenheimer di pawagam mulai minggu ini.

Hidayah Sani

Published

on

Oppenheimer ‘bapa bom atom’ menyesal ketuai Projek Manhattan?
Foto: Ahli fizik, J. Robert Oppenheimer yang digelar sebagai ‘bapa bom atom’.

J. Robert Oppenheimer yang digelar sebagai ‘bapa bom atom’ kini menjadi topik perbualan ramai seiring tayangan filem terbaharu karya pengarah prolifik Christopher Nolan, Oppenheimer di pawagam mulai minggu ini.

Ahli fizik terkenal itu menjadi pengarah makmal Los Alamos yang melaksanakan Projek Manhattan di New Mexico untuk mencipta bom atom pertama sekitar 1942 hingga 1945 semasa Perang Dunia Kedua.

Beliau mengetuai lebih 3,000 orang, termasuk saintis dan pekerja teknikal dalam Projek Manhattan untuk menyelesaikan hal berkaitan teori, proses dan mekanikal dalam projek itu. 

Menurut laporan National Geographic, pada 16 Julai 1945, Oppenheimer dan yang lain berkumpul di tapak ujian Trinity di selatan Los Alamos untuk percubaan letupan nuklear pertama di dunia. 

Dijalankan secara rahsia, ujian bom berkuasa nuklear itu berjaya sebagaimana diceritakan Oppenheimer dalam temu bual pada 1965, yang memetik satu baris syair Hindu, Bhagavad Gita: “Vishnu cuba memujuk putera raja untuk melaksanakan tugasnya dengan berubah wujud menjadi banyak tangan dan berkata, ‘Sekarang saya menjadi kematian, pemusnah dunia’. Saya (Oppenheimer) rasa kita semua berfikir sebegitu.”

Selepas berjaya menguji bom pemusnah itu, dalam masa sebulan kemudiannya, dua bandar raya di Jepun iaitu Hiroshima dan Nagasaki, menjadi sasaran bom atom yang dikenali sebagai Little Boy dan Fat Man. 

Pengeboman itu menyaksikan terlakarnya tragedi dahsyat di mana dua kota terpenting di Jepun lumpuh sepenuhnya dan mengorbankan ratusan ribu nyawa penduduk disebabkan kecederaan dan radiasi mendorong Jepun menyerah kalah, sekali gus menamatkan Perang Dunia Kedua.

Walaupun teruja dengan kejayaan itu, para saintis berasa ngeri dengan kehilangan nyawa orang awam dalam serangan itu.

Mereka bimbang sekiranya senjata pemusnah itu akan menggalakkan peperangan pada masa depan dan bukannya menghalang sesuatu yang jelas menyebabkan pertumpahan darah.

Laporan National Geographic ‘Who Is Oppenheimer? The Controversial Man Behind The Atomic Bomb’ menyatakan beberapa minggu selepas insiden pengeboman itu, Oppenheimer menulis surat kepada Setiausaha Perang.

“Keselamatan negara ini…tidak boleh bergantung sepenuhnya pada kehebatan saintifik atau teknikalnya. It can be based only on making future wars impossible,” kata Oppenheimer dalam surat itu. 

Bagaimanapun, beliau tetap mempertahankan Projek Manhattan dan bom yang ditugaskan ke atasnya untuk dibina dengan alasan ia perlu untuk memahami sepenuhnya risiko sains nuklear.

Selepas tamatnya Perang Dunia-II,  Oppenheimer dilantik menjadi Pengarah Institute for Advanced Study di Princeton University pada 1947 dan Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Umum dalam Suruhanjaya Tenaga Atom, atau AEC, dari 1947 hingga 1952. 

Sejak dilantik ke badan itu,  beliau mula menentang sebarang pembangunan bom dan senjata berkuasa nuklear, mula membenci kekejaman perang yang mengorbankan banyak nyawa tidak berdosa seperti berlaku di Hiroshima dan Nagasaki.

Di atas kejayaannya sepanjang bergelar saintis dan penglibatannya dalam Projek Manhattan, Oppenheimer dianugerahi The Enrico Fermi Award daripada Pesuruhjaya Tenaga Atom. 

Saintis ternama itu meninggal dunia kerana menghidapi barah tekak pada 1967. — The Merdeka Times

Sumber: Laman Web National Geographic, Majalah Sains

Author

Kolumnis

Antara emosi dan rasional

“Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis.” (al-Quran 53:43)

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

“Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis.” (al-Quran 53:43)

Emosi merupakan salah satu fitrah yang telah diciptakan Allah SWT dalam diri manusia.

Ahli psikologi membahagikan emosi manusia kepada enam jenis kategori iaitu gembira, sedih, marah, takut, terkejut dan jijik.

Setiap daripada kita pasti pernah merasai emosi yang pelbagai ini.

Pada masa yang sama, manusia juga dikurniakan dengan akal untuk kita berfikir secara rasional.

Dalam al-Quran, Allah SWT sentiasa menggunakan perkaraan ‘Afala Ta’qilun’ (Tidakkah kamu menggunakan akalmu?) dan perkataan ‘Afala Tatafakkarun’ (Tidakkah kamu berfikir?)

Mencari titik seimbang antara emosi dan akal

Mungkin kita pernah dengar “apabila emosi tinggi, rasional akan jadi rendah”.

Namun prinsip ini bukanlah tepat secara mutlak. Prinsip yang lebih tepat adalah “apabila emosi melampaui batas, rasional akan jadi rendah”.

Sebenarnya, kita memerlukan emosi dalam membuat keputusan yang rasional. Tidak mungkin manusia akan terlepas daripada emosinya walaupun dalam membuat keputusan. 

Ini terbukti dalam satu kajian kes pada 1848, seorang lelaki bernama Phineas Gage telah terlibat dalam kemalangan di tempat kerjanya di mana sebatang besi tercucuk ke rahang bawah kirinya dan keluar melalui bahagian atas tengkoraknya. 

Walaupun Gage masih boleh membaca dan bercakap, dia telah kehilangan keupayaannya untuk merasakan sebarang emosi mahupun meluahkan. 

Rentetan daripada ketidakupayaan Gage untuk meluahkan emosi itu akhirnya menghilangkan juga keupayaannya untuk menaakul atau membuat sebarang keputusan. 

Personaliti beliau berubah dan menjadi alkoholik setelah insiden tersebut. Bukan itu sahaja, beliau mulai membuat pilihan yang tidak rasional berkaitan kehidupannya dan sering berkelakuan tidak menentu, malah bertentangan dengan kepentingan dirinya.

Walaupun kini, kita dimomokkan dengan kehebatan teknologi Kecerdasan Buatan ataupun AI (artificial intelligence) yang dapat membuat keputusan rasional tanpa emosi. 

Tetapi, solusi diberikan AI tidak dapat mencerminkan emosi manusia yang sebenar dan tidak bersifat empatik. 

Foto: ‘Dialog’ bersama AI

Sedangkan elemen emosi adalah salah satu komponen penting ketika kita membuat keputusan. Secara tidak sedar, keputusan rasional yang kita buat adalah juga sebenarnya hasil daripada emosi manusia.

Sebagai contoh, bagaimana kita putuskan untuk menjauhi perbuatan dosa dan maksiat adalah kerana kita mempunyai perasaan takut dengan azab Allah SWT yang jauh lebih menyeksakan dan abadi daripada ‘kenikmatan’ yang sementara.   

Selain itu, keputusan kita untuk berbuat baik kepada ahli keluarga dan orang asing tanpa balasan adalah kerana adanya sifat perikemanusiaan. Inilah fungsi dan hakikat emosi dalam membuat keputusan. 

Emosi memberi kita maklumat tentang sekeliling kita. Apabila berkomunikasi dengan orang lain, emosi dapat ditunjukkan melalui ekspresi muka dan bahasa badannya. Maka, dengan memahami emosi seseorang, kita dapat berkomunikasi dengan lebih baik dan efektif.

Kesimpulan

Walaupun pemikiran rasional melibatkan emosi, kita perlu berhati-hati untuk tidak membiarkan emosi yang mengawal akal kita kerana emosi juga merupakan antara ujian yang Allah SWT berikan kepada manusia.

Apabila emosi kita melampaui akal kita, maka seseorang itu akan melakukan tindakan di luar kawalan. Emosi itu penting tetapi ia perlu dikawal dengan akal.

Sepertimana sabda Nabi Muhammad SAW: 

“Seorang yang kuat itu bukanlah yang handal bergusti; seorang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal dirinya sewaktu sedang marah.” (Sahih al-Bukhari, No. 6114) – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending