Connect with us

Terkini

Anggota RELA mengaku bersalah cubaan bunuh, amang seksual dan culik kanak-kanak

Seorang anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) hari ini didakwa atas pertuduhan cubaan membunuh, melakukan amang seksual dan menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun, pada 26 Mei lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Anggota RELA mengaku bersalah cubaan bunuh, amang seksual dan culik kanak-kanak
Foto: Tertuduh, Ashaari Othman.
  • Seorang anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) didakwa atas pertuduhan cubaan membunuh, melakukan amang seksual dan menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun, pada 26 Mei lalu.
  • Di Mahkamah Sesyen, tertuduh Ashaari Othman, mengaku bersalah atas dua pertuduhan iaitu cubaan membunuh dan melakukan amang seksual manakala di Mahkamah Majistret tertuduh turut mengaku bersalah atas pertuduhan menculik kanak-kanak perempuan terbabit.
  • Warga emas itu membuat kesemua pengakuan ketika pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah dan Majistret Rosnee Mohd Radzuan.
  • Mengikut pertuduhan pertama yang dibacakan di Mahkamah Sesyen, tertuduh didakwa melakukan cubaan bunuh dengan niat menyebabkan kematian ke atas kanak-kanak itu dengan cara memukul menggunakan kayu bersaiz 49 sentimeter (cm).

BUTTERWORTH: Seorang anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) hari ini didakwa atas pertuduhan cubaan membunuh, melakukan amang seksual dan menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun, pada 26 Mei lalu.

Di Mahkamah Sesyen, di sini, tertuduh Ashaari Othman, 71, mengaku bersalah atas dua pertuduhan iaitu cubaan membunuh dan melakukan amang seksual manakala di Mahkamah Majistret tertuduh turut mengaku bersalah atas pertuduhan menculik kanak-kanak perempuan terbabit.

Warga emas itu membuat kesemua pengakuan berkenaan ketika pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah dan Majistret Rosnee Mohd Radzuan.

Mengikut pertuduhan pertama yang dibacakan di Mahkamah Sesyen, tertuduh didakwa melakukan cubaan bunuh dengan niat menyebabkan kematian ke atas kanak-kanak itu dengan cara memukul menggunakan kayu bersaiz 49 sentimeter (cm).

Kesalahan itu didakwa dilakukan di kawasan semak bersebelahan sebuah bengkel baiki kereta yang tidak bernombor di Kampung Permatang Keriang, Penaga di sini, pada 26 Mei lalu.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa melakukan amang seksual fizikal dengan memasukkan jari ke dalam kemaluan kanak-kanak itu kira-kira jam 5 petang sehingga 8 malam di Eco Park Pantai Robina, pada hari sama.

Untuk pertuduhan pertama, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum hingga 10 tahun serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Advertisement

Sementara pertuduhan kedua pula adalah mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan sebatan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Amira Ruzaini Wan Abdul Razak manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Zulhazmi kemudian menetapkan 6 Julai depan untuk sebutan kes.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret, Ashaari mengaku bersalah atas pertuduhan menculik kanak-kanak itu kira-kira jam 1 tengah hari di Taman Kuala Muda, Penaga pada 26 Jun lalu.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 363 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Kes itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Asma’ ‘Amira Shahidani yang meminta tiada sebarang jaminan ditawarkan terhadap tertuduh berikutan bimbang tertuduh akan menimbulkan bahaya kepada mangsa kerana mangsa adalah jiran tertuduh.

Advertisement

Rosnee pula menetapkan 11 Julai depan untuk sebutan kes.

Media sebelum ini melaporkan seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun hilang selepas keluar bermain berhampiran kediamannya sebelum ditemui dalam keadaan tidak bermaya kira-kira 2.4 kilometer (km) dari lokasi rumahnya.

Susulan itu, polis menahan seorang warga emas bagi membantu siasatan selepas pemeriksaan doktor mengesahkan ada kesan kecederaan berunsurkan jenayah ke atas kanak-kanak terbabit.

Sumber: Berita Harian

Author

Advertisement

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending