Connect with us

Antarabangsa

10 terbunuh serangan universiti Khartoum

Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).

Wartawan TMT

Published

on

10 terbunuh serangan universiti Khartoum
Foto: Tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.
  • Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).
  • Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR), Filippo Grandi berkata, pihaknya berusaha menyelamatkan mangsa lain yang melarikan diri dan memberikan sokongan kepada mereka.
  • “Semua orang awam berada dalam bahaya di Sudan. Senjata mesti disenyapkan jika ingin menyelamat nyawa serta menghantar bantuan,” katanya.
  • Menteri Luar Congo, Christophe Lutundula berkata, tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.

KHARTOUM, 19 Zulkaedah 1444H, Khamis – Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).

Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR), Filippo Grandi berkata, pihaknya berusaha menyelamatkan mangsa lain yang melarikan diri dan memberikan sokongan kepada mereka.

“Semua orang awam berada dalam bahaya di Sudan. Senjata mesti disenyapkan jika ingin menyelamat nyawa serta menghantar bantuan,” katanya.

Menteri Luar Congo, Christophe Lutundula berkata, tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.

Susulan itu, Lutundula menuntut kerajaan Sudan menjelaskan situasi yang berlaku, termasuk memulangkan mayat warganya yang terkorban.

Sejak pertengahan April, angkatan bersenjata Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF) bertempur untuk mengawal negara itu, sehingga mengakibatkan 1,800 orang terbunuh.

Sejak konflik itu, terdapat juga kerajaan yang tidak dapat membawa balik rakyatnya di negara itu meskipun kebanyakan berusaha untuk berbuat demikian.

Advertisement

Pelbagai usaha gencatan senjata gagal diadakan dan pada hujung Mei, rundingan antara kedua-dua pihak di Jeddah juga menemukan jalan buntu apabila saling menuduh melanggar perjanjian itu.

PBB berkata, hampir 1.4 juta orang kini kehilangan tempat tinggal sejak pertempuran bermula.

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

Lelaki Israel rayu Netanyahu terima, kebumi jasad keluarganya terbunuh di Gaza

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Tawanan Israel, Yarden Peepas.
  • Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel.
  • Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.
  • “Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.
  • Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.
  • Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.

“Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.

Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.

Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

The Times Of Israel melaporkan kononnya kumpulan pembebasan Palestin, Hamas membuat dakwaan itu yang menurut mereka sebahagian kempen peperangan psikologi. – The Merdeka Times

Sumber: Shehab News, Roya News, The Times Of Israel

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending