Connect with us

Antarabangsa

10 terbunuh serangan universiti Khartoum

Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).

Wartawan TMT

Published

on

10 terbunuh serangan universiti Khartoum
Foto: Tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.
  • Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).
  • Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR), Filippo Grandi berkata, pihaknya berusaha menyelamatkan mangsa lain yang melarikan diri dan memberikan sokongan kepada mereka.
  • “Semua orang awam berada dalam bahaya di Sudan. Senjata mesti disenyapkan jika ingin menyelamat nyawa serta menghantar bantuan,” katanya.
  • Menteri Luar Congo, Christophe Lutundula berkata, tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.

KHARTOUM, 19 Zulkaedah 1444H, Khamis – Sekurang-kurangnya 10 warga Congo terbunuh dalam serangan ke atas sebuah kampus universiti di Khartoum, menurut agensi berita Middle East Monitor (MEMO).

Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR), Filippo Grandi berkata, pihaknya berusaha menyelamatkan mangsa lain yang melarikan diri dan memberikan sokongan kepada mereka.

“Semua orang awam berada dalam bahaya di Sudan. Senjata mesti disenyapkan jika ingin menyelamat nyawa serta menghantar bantuan,” katanya.

Menteri Luar Congo, Christophe Lutundula berkata, tentera Sudan mengebom kampus Universiti Antarabangsa Afrika pada Ahad lalu.

Susulan itu, Lutundula menuntut kerajaan Sudan menjelaskan situasi yang berlaku, termasuk memulangkan mayat warganya yang terkorban.

Sejak pertengahan April, angkatan bersenjata Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF) bertempur untuk mengawal negara itu, sehingga mengakibatkan 1,800 orang terbunuh.

Sejak konflik itu, terdapat juga kerajaan yang tidak dapat membawa balik rakyatnya di negara itu meskipun kebanyakan berusaha untuk berbuat demikian.

Pelbagai usaha gencatan senjata gagal diadakan dan pada hujung Mei, rundingan antara kedua-dua pihak di Jeddah juga menemukan jalan buntu apabila saling menuduh melanggar perjanjian itu.

PBB berkata, hampir 1.4 juta orang kini kehilangan tempat tinggal sejak pertempuran bermula.

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending