Connect with us

Terkini

Wanita sampaikan khutbah Jumaat ikut ‘Mazhab Soekarno’?

Kehebatan pimpinan dan kebolehan berpidato bekas presiden pertama Indonesia, Soekarno diperakui ramai, namun bukan dari sudut kealimannya  dalam agama Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Wanita sampaikan khutbah Jumaat ikut ‘Mazhab Soekarno’?
Foto: Pemimpin Ponpes Al Zaytun Indramayu, Syekh Panji Gumilang (kiri) dan Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor (tengah).
  • Kehebatan pimpinan dan kebolehan berpidato bekas presiden pertama Indonesia, Soekarno diperakui ramai, namun bukan dari sudut kealimannya dalam agama Islam.
  • “Kalau apa kita kata, ulama yang kita kena ikut itu adalah ulama yang mujtahidin yang ada kemampuan untuk berijtihad bagi menyelesaikan segala peristiwa berlaku dan nak relate kan dengan sumber-sumber asli dalam agama kita iaitu al-Quran, hadis-hadis dan sunnah Nabi Muhammad SAW,” kata Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor.
  • Beliau berkata demikian susulan video tular menunjukkan seorang wanita menyampaikan khutbah Jumaat serta jemaah lelaki dan wanita bercampur dalam saf ketika mengerjakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri di sebuah pondok pesantren di Jawa Barat, baru-baru ini.
  • Seorang individu dipercayai pendiri dan pemimpin Ponpes Al Zaytun Indramayu, Syekh Panji Gumilang dalam satu kenyataan menerusi akaun Youtube @Tribunnews menegaskan perkara itu adalah mengikut mazhab ‘Bung Karno Ahmad Soekarno’.

KUALA LUMPUR — Kehebatan pimpinan dan kebolehan berpidato bekas presiden pertama Indonesia, Soekarno diperakui ramai, namun bukan dari sudut kealimannya  dalam agama Islam. 

Ini kerana Soekarno atau lebih dikenali dengan panggilan ‘Bung Karno’ tidak mempunyai autoriti dari sudut agama Islam.

Itu pandangan Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor berikutan ada individu dari Indonesia yang mengakui menggunakan ‘Mazhab Soekarno’.

Dari sudut kepimpinan dia memang hebatlah tapi dari sudut kefahaman agamanya itu, kita kena fahamkan juga bahawa almarhum bukanlah seorang pakar ataupun seorang alim dalam bidang agama Islam.

“Sebab agama Islam ini, dia ada metodologi.. lepas itu perlu dikuasai oleh ahli-ahlinya.

“Kalau apa kita kata, ulama yang kita kena ikut itu adalah ulama yang mujtahidin yang ada kemampuan untuk berijtihad bagi menyelesaikan segala peristiwa berlaku dan nak relate kan dengan sumber-sumber asli dalam agama kita iaitu al-Quran, hadis-hadis dan sunnah Nabi Muhammad SAW,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini pada Khamis.

Beliau berkata demikian susulan video tular menunjukkan jemaah lelaki dan wanita bercampur dalam saf ketika mengerjakan solat sunat Hari Raya Aidilfitri di sebuah pondok pesantren di Jawa Barat, baru-baru ini.

Turut mencetuskan kontroversi ialah cara laungan azan pelajar di pondok itu yang menghadap jemaah dan mengelirukan orang ramai selain khutbah Jumaat disampaikan seorang wanita.

Individu dipercayai pendiri dan pemimpin Ponpes Al Zaytun Indramayu, Syekh Panji Gumilang dalam satu kenyataan menerusi akaun Youtube @Tribunnews menegaskan perkara itu adalah mengikut mazhab ‘Bung Karno Ahmad Soekarno’. — The Merdeka Times

Authors

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending