Connect with us

Antarabangsa

‘Tiada LGBT di Medan, kami anti-LGBT’ – Menantu Presiden Indonesia

Datuk Bandar Medan dikritik kerana menyifatkan bandar itu “bebas LGBT” dan memuntahkan kata-kata homofobia terhadap lelaki yang menghabiskan Malam Tahun Baharu untuk bermesra antara satu sama lain.

Wartawan TMT

Published

on

‘Tiada LGBT di Medan, kami anti-LGBT’ - Menantu Presiden Indonesia
Foto: Bobby Nasution.
  • Bobby Nasution yang juga Datuk Badan Medan dikritik kerana menyifatkan bandar itu “bebas LGBT”.
  • “Saya melihat lelaki saling menyayangi. Itu tidak boleh diterima. Tiada LGBT di Medan, kami anti-LGBT,” katanya.
  • Bobby juga menyeru masyarakat Medan agar menerapkan adat ketimuran dalam diri dan melarang budaya hubungan sejenis.

INDONESIA – Datuk Bandar Medan dikritik kerana menyifatkan bandar itu “bebas LGBT” dan memuntahkan kata-kata homofobia terhadap lelaki yang menghabiskan Malam Tahun Baharu untuk bermesra antara satu sama lain.

Bobby Nasution yang juga menantu Presiden Joko Widodo berkata perkahwinan sejenis tidak sesuai dalam budaya Indonesia seperti dipetik MSN.

“Dalam perjalanan saya ke sini dari pejabat Datuk Bandar, saya melihat lelaki saling menyayangi. Itu tidak boleh diterima. Tiada LGBT di Medan, kami anti-LGBT,” katanya dalam video yang disiarkan di Twitter baru-baru ini.

Bobby juga menyeru masyarakat Medan agar menerapkan adat ketimuran dalam diri dan melarang budaya hubungan sejenis.

Katanya kepada Tribunnews bahawa ciapan di Twitter itu dibuat secara bergurau, namun penjelasan itu tidak menjejaskan Suruhanjaya Kebangsaan Hak Asasi Manusia.

“Tiada sesiapa pun harus didiskriminasi kerana kaum, agama, orientasi seksual dan faktor lain,” kata ketua badan pemerhati, Anis Hidayah dipetik Kompas TV.

Kenyataan Bobby itu juga menimbulkan kritikan di media sosial Indonesia, apabila warganet mendakwanya “nepotisme” dan melancarkan kempen diskriminasi terhadap minoriti seksual untuk meraih undi menjelang pilihan raya umum tahun depan.

Sumber: MSN

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending