Connect with us

Antarabangsa

Dua “serangan pisau” di Australia, Pihak berkuasa ambil sikap ‘double standard’

Majlis Imam Kebangsaan Australia (ANIC) menyuarakan rasa bimbang berhubung tindakan pihak berkuasa terhadap dua serangan tikaman di Sydney pada bulan lalu yang dilihat pilih kasih (double standard).

Avatar

Published

on

Foto: Presiden Majlis Imam Kebangsaan Australia (ANIC), Imam Shadi Al-Suleiman.
  • Majlis Imam Kebangsaan Australia (ANIC) menyuarakan rasa bimbang berhubung tindakan pihak berkuasa terhadap dua serangan tikaman di Sydney pada bulan lalu yang dilihat pilih kasih (double standard).
  • Merujuk kepada “serangan pisau” di sebuah pusat beli-belah di Sydney pada 13 April lalu dan serangan dua hari kemudiannya di Gereja Christ The Good Shepherd, Presiden ANIC, Imam Shadi Al-Suleiman berkata pendekatan pihak berkuasa terhadap kedua-dua serangan itu tidak sama.
  • “Satu disifatkan sebagai isu kesihatan mental, satu lagi dilabelkan sebagai tindakan pengganas. Terdapat jurang perbezaan yang serius dalam kalangan masyarakat,” kata Al-Suleiman dipetik agensi berita Anadolu.
  • Insiden serangan yang membabitkan pelaku Muslim terus dikaitkan dengan keganasan oleh pihak berkuasa, manakala sebaliknya bagi insiden membabitkan pelaku bukan Muslim.
  • “Islamofobia bukan hanya serangan fizikal, ia juga secara lisan, dalam talian, dan buli. Ini semua jenis Islamofobia,” kata Al-Suleiman.

Majlis Imam Kebangsaan Australia (ANIC) menyuarakan rasa bimbang berhubung tindakan pihak berkuasa terhadap dua serangan tikaman di Sydney pada bulan lalu yang dilihat pilih kasih (double standard).

Merujuk kepada “serangan pisau” di sebuah pusat beli-belah di Sydney pada 13 April lalu dan serangan dua hari kemudiannya di Gereja Christ The Good Shepherd, Presiden ANIC, Imam Shadi Al-Suleiman berkata pendekatan pihak berkuasa terhadap kedua-dua serangan itu tidak sama.

“Satu disifatkan sebagai isu kesihatan mental, satu lagi dilabelkan sebagai tindakan pengganas. Terdapat jurang perbezaan yang serius dalam kalangan masyarakat,” kata Al-Suleiman dipetik agensi berita Anadolu.

Terdahulu, serangan bersenjatakan pisau pada 13 April lalu di sebuah pusat beli-belah di Sydney membunuh enam orang sebelum polis menembak mati penyerang. 

Beberapa hari kemudian, polis Australia berkata penyerang mempunyai masalah kesihatan mental yang membawa kepada tindakan terpencil dan serangan itu tidak berkaitan dengan keganasan.

Sementara pada 15 April lalu, Bishop Mar Mari Emmanuel dan tiga orang di Gereja Christ the Good Shepherd cedera dalam serangan sama ketika sedang bertugas sebelum penyerang ditangkap. 

Ketua Polis New South Wales dengan segera berkata serangan itu akan disiasat sebagai “tindakan pengganas”.

Menegaskan bahasa yang digunakan oleh polis tidak membantu keadaan, Al-Suleiman berkata pihaknya menyampaikan kebimbangan mereka tentang ‘double standard’ kepada pihak berkuasa, namun mendapat maklum balas tidak memuaskan.

“Agensi media arus perdana menyemarakkan keadaan apabila mereka mula menggunakan perkataan seperti ‘agama’ dan ‘muslim Sunni.’ Tidak semua orang faham bahawa keganasan, ekstremisme dan keganasan tidak mempunyai kaum, agama atau warna kulit.

“Islamofobia bukan hanya serangan fizikal, ia juga secara lisan, dalam talian, dan buli. Ini semua jenis Islamofobia,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending