Connect with us

Antarabangsa

Tentera Israel guna pangkalan data AI untuk bom Gaza

Tentera Israel dilapor menggunakan pangkalan data dikuatkuasakan kecerdasan buatan (AI) yang belum teruji dan tidak didedahkan untuk mengenal pasti sasaran dalam kempen pengebomannya di Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Israel dilapor menggunakan pangkalan data dikuatkuasakan kecerdasan buatan (AI) yang belum teruji dan tidak didedahkan untuk mengenal pasti sasaran dalam kempen pengebomannya di Gaza.
  • Perkara itu membimbangkan pakar-pakar hak asasi manusia dan teknologi yang mengatakan ia menyamai “jenayah perang”.
  • Penerbitan Israel-Palestin seperti +972 Magazine dan saluran media berbahasa Ibrani Local Call melaporkan tentera Israel mengasingkan dan mengenal pasti ribuan rakyat Palestin yang berpotensi dijadikan sasaran pengeboman.
  • Ia dilakukan dengan menggunakan sistem penyasaran bantuan AI yang dipanggil Lavender.
  • “Pangkalan data itu bertanggungjawab untuk merangka senarai bunuh seramai 37,000 sasaran,” kata Rory Challands dari Al Jazeera melaporkan dari Baitulmaqdis Timur yang diduduki pada Khamis.

Tentera Israel dilapor menggunakan pangkalan data dikuatkuasakan kecerdasan buatan (AI) yang belum teruji dan tidak didedahkan untuk mengenal pasti sasaran dalam kempen pengebomannya di Gaza.

Perkara itu membimbangkan pakar-pakar hak asasi manusia dan teknologi yang mengatakan ia menyamai “jenayah perang”.

Penerbitan Israel-Palestin seperti +972 Magazine dan saluran media berbahasa Ibrani Local Call melaporkan tentera Israel mengasingkan dan mengenal pasti ribuan rakyat Palestin yang berpotensi dijadikan sasaran pengeboman.

Ia dilakukan dengan menggunakan sistem penyasaran bantuan AI yang dipanggil Lavender.

“Pangkalan data itu bertanggungjawab untuk merangka senarai bunuh seramai 37,000 sasaran,” kata Rory Challands dari Al Jazeera melaporkan dari Baitulmaqdis Timur yang diduduki pada Khamis.

Pegawai perisikan Israel yang tidak dinamakan memberitahu saluran media bahawa Lavender mempunyai kadar ralat sekitar 10 peratus.

“Tetapi itu tidak menghalang Israel daripada menggunakannya untuk mempercepatkan pengecaman terhadap operasi Hamas peringkat rendah di Gaza dan mengebom mereka,” kata Challands.

Ia semakin jelas bahawa tentera Israel “mengerahkan sistem AI yang belum diuji… untuk bantu membuat keputusan hidup dan matinya orang awam,” kata Marc Owen Jones, penolong profesor dalam Pengajian Timur Tengah dan kemanusiaan digital di Universiti Hamid Bin Khalifa.

“Ayuh jelas: Ini pembunuhan beramai-ramai atas bantuan AI dan maju ke hadapan, perlu adanya seruan untuk moratorium penggunaan AI dalam peperangan,” katanya.

Penerbitan Israel melaporkan kaedah itu menyumbang kepada beribu-ribu kematian orang awam di Gaza.

Kementerian Kesihatan Gaza pada Khamis berkata sekurang-kurangnya 33,037 rakyat Palestin terbunuh dan 75,668 cedera dalam serangan Israel sejak 7 Oktober. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending