Connect with us

Terkini

(VIDEO) Isu kad media: ‘Fahmi, usah bodohkan rakyat dan wartawan’ – BERSATU

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) membidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Penerangan Bersatu, Razali Idris (kiri) dan Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil (kanan).
 • Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.
 • Ketua Penerangannya, Razali Idris berkata kenyataan Fahmi itu bukan sahaja seakan-akan satu penghinaan kepada pengamal media tetapi kenyataan yang kurang ajar.
 • “Jangan bodohkan rakyat dan pengamal media mengenai fungsi kad media dibandingkan dengan lesen perubatan, peguam, arkitek atau jurutera.
 • “Selama ini pun pengamal media telah maklum akan akreditasi kad media yang dikeluarkan Jabatan Penerangan menerusi pendaftaran rasmi, tapisan dan kelulusan bagi membolehkan media bergerak bebas tanpa sekatan atas tujuan tugasan.
 • “Persoalannya sekarang ialah ada ura-ura untuk mengetatkan peraturan bagi kelulusan kad media, memendekkan tempoh sah kad media, mengawal lambakan pengamal media yang bertugas dalam organisasi atas talian serta dilihat ada usaha-usaha menyekat kebebasan media sekarang,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
 • Semalam, Fahmi dilaporkan mengatakan kad media dikeluarkan kepada wartawan bukan lesen diperlukan untuk wartawan menjalankan tugas, sebaliknya kad media dikeluarkan Jabatan Penerangan (JaPen) adalah semata-mata memudahkan wartawan mengakses dan menghadiri acara rasmi kerajaan.

KUALA LUMPUR — Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) membidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil  berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.

Ketua Penerangannya, Razali Idris berkata kenyataan Fahmi itu bukan sahaja seakan-akan satu penghinaan kepada pengamal media tetapi kenyataan yang kurang ajar.

“Jangan bodohkan rakyat dan pengamal media mengenai fungsi kad media dibandingkan dengan lesen perubatan, peguam, arkitek atau jurutera.

“Selama ini pun pengamal media telah maklum akan akreditasi kad media yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan menerusi pendaftaran rasmi, tapisan dan kelulusan bagi membolehkan media bergerak bebas tanpa sekatan atas tujuan tugasan.

“Persoalannya sekarang ialah ada ura-ura untuk mengetatkan peraturan bagi kelulusan kad media, memendekkan tempoh sah kad media, mengawal lambakan pengamal media yang bertugas dalam organisasi atas talian serta dilihat ada usaha-usaha menyekat kebebasan media sekarang,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Razali mengingatkan Fahmi untuk menghormati profesionalisme media dan kewartawanan yang mempunyai institusi tersendiri.

“Ingat, pejuang kemerdekaan, pejuang bangsa dan pejuang wadah keilmuan adalah datangnya dari keringat yang tidak pernah kenal ERTI penat lelah iaitu wartawan dan pengamal media,” katanya.

Semalam, Fahmi dilaporkan mengatakan kad media dikeluarkan kepada wartawan bukan lesen diperlukan untuk wartawan menjalankan tugas, sebaliknya kad media dikeluarkan Jabatan Penerangan (JaPen) adalah semata-mata memudahkan wartawan mengakses dan menghadiri acara rasmi kerajaan.

Kenyataan itu susulan media melaporkan JaPen mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

Beberapa wartawan dalam talian menerima kad media yang hanya mempunyai tempoh sah enam bulan, manakala yang lain diberikan kad dengan tempoh sah selama setahun.

Ini jauh lebih pendek berbanding tempoh sah dua tahun standard untuk kad media yang dikeluarkan kepada media tempatan dan bercanggah dengan dasar dinyatakan di laman web Jabatan Penerangan.

Sementara itu, JaPen memaklumkan ia sedang menyelaras SOP kad perakuan media (KPM) JaPen, termasuk berkaitan tempoh sah laku kad berkenaan.

JaPen dalam kenyataan berkata walaupun proses penyelarasan itu akan mengambil sedikit masa, pengamal media masih boleh memperbaharui kad perakuan media mereka yang telah tamat tempoh. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

“Pengecut” tempelak KJ apabila Wan Fayhsal digantung 6 bulan susulan isu MAHB

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri) & Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (kanan).
 • Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.
 • Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).
 • Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 
 • “Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 
 • “Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.
 • Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya itu menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

KUALA LUMPUR — Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Mengulas tindakan dikenakan terhadap Wan Fayhsal, Khairy menyifatkan pihak terbabit sebagai pengecut dan jelas menunjukkan mereka sebenarnya ‘terganggu’ dengan kenyataan Wan Fayhsal berkenaan isu dibangkitkan.

Khairy yang juga lantang mengkritik penjualan saham MAHB kepada syarikat pro zionis, BlackRock-Global Infrastructure Partners (GIP), secara sarkastik berharap adalah berbaloi pihak terbabit ‘menerima’ duit zionis.

Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 

“Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 

“Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.

Foto: Tangkap layar hantaran KJ di Instagram beliau hari ini.

Artikel itu antaranya menyatakan usul menggantung Ahli Pembangkang itu dibuat melalui undi belah bahagi yang menyaksikan 110 Ahli Parlimen menyokong, 63 tidak bersetuju, tiga tidak mengundi dan 46 tidak hadir.

Menteri di Jabatan Perdana (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said ketika membentangkan usul itu berkata Dewan Rakyat memandang serius kenyataan Wan Fayhsal berhubung surat layang yang telah tular dan didakwa mengandungi maklumat dalang sebenar di sebalik pengambilalihan MAHB.

Azalina berkata Wan Fayhsal yang ketika itu membahaskan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) 2021 dan Tahun 2022 di Dewan Rakyat telah menamakan seorang pegawai dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai dalang.

Beliau berkata perbuatan itu telah memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu didakwa, tetapi juga secara umum pegawai agensi di bawah kementerian yang mungkin teraniaya kerana tuduhan tidak berasas itu.

Foto: Tangkap layar hantaran Wan Fayhsal di Facebook di sini hari ini.

Dalam pada itu, Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata kesan penggantungan itu beliau akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 pada sidang Oktober ini.

Satu lagi titik hitam dalam demokrasi berparlimen negara. Saya langsung tidak diberi peluang untuk membela diri dalam Dewan tadi.

“Kesan daripada penggantungan ini ialah saya akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 dalam sidang Oktober nanti.

“Machang dipaksa mengundurkan diri. Jumpa tahun depan,” katanya di Facebook hari ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending