Connect with us

Terkini

(VIDEO) Isu kad media: ‘Fahmi, usah bodohkan rakyat dan wartawan’ – BERSATU

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) membidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Penerangan Bersatu, Razali Idris (kiri) dan Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil (kanan).
 • Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.
 • Ketua Penerangannya, Razali Idris berkata kenyataan Fahmi itu bukan sahaja seakan-akan satu penghinaan kepada pengamal media tetapi kenyataan yang kurang ajar.
 • “Jangan bodohkan rakyat dan pengamal media mengenai fungsi kad media dibandingkan dengan lesen perubatan, peguam, arkitek atau jurutera.
 • “Selama ini pun pengamal media telah maklum akan akreditasi kad media yang dikeluarkan Jabatan Penerangan menerusi pendaftaran rasmi, tapisan dan kelulusan bagi membolehkan media bergerak bebas tanpa sekatan atas tujuan tugasan.
 • “Persoalannya sekarang ialah ada ura-ura untuk mengetatkan peraturan bagi kelulusan kad media, memendekkan tempoh sah kad media, mengawal lambakan pengamal media yang bertugas dalam organisasi atas talian serta dilihat ada usaha-usaha menyekat kebebasan media sekarang,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
 • Semalam, Fahmi dilaporkan mengatakan kad media dikeluarkan kepada wartawan bukan lesen diperlukan untuk wartawan menjalankan tugas, sebaliknya kad media dikeluarkan Jabatan Penerangan (JaPen) adalah semata-mata memudahkan wartawan mengakses dan menghadiri acara rasmi kerajaan.

KUALA LUMPUR — Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) membidas Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil  berhubung kenyataannya bahawa kad media bukan lesen untuk pengamal media menjalankan tugas.

Ketua Penerangannya, Razali Idris berkata kenyataan Fahmi itu bukan sahaja seakan-akan satu penghinaan kepada pengamal media tetapi kenyataan yang kurang ajar.

“Jangan bodohkan rakyat dan pengamal media mengenai fungsi kad media dibandingkan dengan lesen perubatan, peguam, arkitek atau jurutera.

“Selama ini pun pengamal media telah maklum akan akreditasi kad media yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan menerusi pendaftaran rasmi, tapisan dan kelulusan bagi membolehkan media bergerak bebas tanpa sekatan atas tujuan tugasan.

“Persoalannya sekarang ialah ada ura-ura untuk mengetatkan peraturan bagi kelulusan kad media, memendekkan tempoh sah kad media, mengawal lambakan pengamal media yang bertugas dalam organisasi atas talian serta dilihat ada usaha-usaha menyekat kebebasan media sekarang,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Razali mengingatkan Fahmi untuk menghormati profesionalisme media dan kewartawanan yang mempunyai institusi tersendiri.

“Ingat, pejuang kemerdekaan, pejuang bangsa dan pejuang wadah keilmuan adalah datangnya dari keringat yang tidak pernah kenal ERTI penat lelah iaitu wartawan dan pengamal media,” katanya.

Semalam, Fahmi dilaporkan mengatakan kad media dikeluarkan kepada wartawan bukan lesen diperlukan untuk wartawan menjalankan tugas, sebaliknya kad media dikeluarkan Jabatan Penerangan (JaPen) adalah semata-mata memudahkan wartawan mengakses dan menghadiri acara rasmi kerajaan.

Kenyataan itu susulan media melaporkan JaPen mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

Beberapa wartawan dalam talian menerima kad media yang hanya mempunyai tempoh sah enam bulan, manakala yang lain diberikan kad dengan tempoh sah selama setahun.

Ini jauh lebih pendek berbanding tempoh sah dua tahun standard untuk kad media yang dikeluarkan kepada media tempatan dan bercanggah dengan dasar dinyatakan di laman web Jabatan Penerangan.

Sementara itu, JaPen memaklumkan ia sedang menyelaras SOP kad perakuan media (KPM) JaPen, termasuk berkaitan tempoh sah laku kad berkenaan.

JaPen dalam kenyataan berkata walaupun proses penyelarasan itu akan mengambil sedikit masa, pengamal media masih boleh memperbaharui kad perakuan media mereka yang telah tamat tempoh. — The Merdeka Times

Author

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
 • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
 • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
 • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
 • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
 • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending