Connect with us

Terkini

Tularkan stoking kalimah Allah di KK Mart, bekas ADUN DAP dakwa Firdaus Wong ‘api-apikan keadaan’

Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata dari DAP.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas ADUN Tanah Rata dari DAP, Chiong Yoke Kong (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas ADUN Tanah Rata dari DAP.
 • Chiong Yoke Kong berkata Firdaus Wong sepatutnya melaporkan isu berkenaan kepada pihak polis dan membiarkan penguatkuasa menjalankan siasatan serta mengambil tindakan lanjut sewajarnya, bukan menularkan isu tersebut di media sosial.
 • “Biarkan pihak polis jalankan siasatan dan ambil tindakan yang seterusnya, yang sewajarnya tetapi apa beliau buat? 
 • “Beliau viralkan isu ini di sosial media, api-apikan keadaan, mencetuskan kemarahan rakan-rakan Muslim kalau ini bukan hasut apa lagi?” katanya menerusi klip video yang dimuat naik di Facebook hari ini.
 • Beliau berkata demikian mengulas jemputan Firdaus Wong terhadapnya pada 23 Mac lalu yang mengajak Yoke Kong untuk ke podcast beliau bagi berdiskusi tentang tajuk, ‘Siapa Sampah Masyarakat’.
 • Jemputan itu dibuat susulan Yoke Kong didakwa menulis komen yang melabel pendakwah bebas terbabit sebagai ‘kaki hasut dan sampah masyarakat’ di perkongsian video kuliah khas yang dimuat naik Firdaus Wong di Facebooknya.

KUALA LUMPUR — Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata dari DAP.

Chiong Yoke Kong yang juga bekas ketua editor Roket berkata, Firdaus Wong sepatutnya melaporkan isu berkenaan kepada pihak polis dan membiarkan penguatkuasa menjalankan siasatan serta mengambil tindakan lanjut sewajarnya, bukan menularkan isu tersebut di media sosial.

“Pada saya perbuatan Firdaus Wong dalam isu KK Mart ini adalah amat jelas. Pada saya perkara ini seharusnya boleh diselesaikan dengan lebih baik apabila beliau pergi ke KK Mart jumpa stoking yang ada problem beliau seharusnya lapor kepada polis. 

“Biarkan pihak polis jalankan siasatan dan ambil tindakan yang seterusnya, yang sewajarnya tetapi apa beliau buat? 

“Beliau viralkan isu ini di sosial media, api-apikan keadaan, mencetuskan kemarahan rakan-rakan Muslim kalau ini bukan hasut apa lagi?” katanya menerusi klip video yang dimuat naik di Facebook hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas jemputan Firdaus Wong terhadapnya pada 23 Mac lalu yang mengajak Yoke Kong untuk ke podcast beliau bagi berdiskusi tentang tajuk, ‘Siapa Sampah Masyarakat’.

Foto: Tangkap layar hantaran Facebook Firdaus Wong Wai Hung.

Jemputan itu dibuat susulan Yoke Kong didakwa menulis komen yang melabel pendakwah bebas terbabit sebagai ‘kaki hasut dan sampah masyarakat’ di perkongsian video kuliah khas yang dimuat naik Firdaus Wong di Facebooknya.

Foto: Tangkap layar komen ditinggalkan Yoke Kong di video kuliah khas dimuat naik Firdaus Wong di FB beliau.

“Oleh itu katanya (Firdaus Wong) nak bicara nak bahas tak payahlah. Siapa yang makan cili, siapa yang rasa pedas. 

“Pepatah orang Cina kata iaitu perbuatan kita, perbuatan seseorang akan dinilai secara adil oleh masyarakat,” kata Yoke Kong.

Beliau berkata pendiriannya adalah jelas dan tegas iaitu negara ini mendaulatkan undang-undang di mana individu, entiti dan pihak persendirian atau awam, termasuk kerajaan sendiri bertanggungjawab pada undang-undang diwartakan dan dibicarakan secara adil dan aman. 

Katanya, semua pihak harus berusaha mengekalkan suasana kedamaian rakyat dan jangan sesekali menimbulkan pelbagai persepsi dan provokasi di media sosial sehingga mengakibatkan keadaan sosial, ekonomi dan politik tidak stabil. 

Terbaharu, The Merdeka Times melaporkan seorang lelaki memaklumkan beliau individu yang menemui stoking kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart sebelum memaklumkan dan meminta perkara itu dihebahkan Firdaus Wong hingga menarik perhatian ramai di media sosial.

Riza Aryandi Nasution Sharif berkata beliau menyedari mengenai stoking kalimah Allah itu sekitar jam 6 pagi pada 13 Mac lalu ketika sedang menghantar roti di kedai serbaneka terbabit selepas dimaklumkan mengenainya oleh pekerja warga Bangladesh di KK Mart sendiri.

Katanya, beliau tidak mengenali Firdaus Wong secara peribadi, namun beranggapan jika pendakwah bebas itu yang menguar-uarkan penjualan stoking kalimah Allah itu maka ia akan lebih berkesan berbanding beliau sendiri. 

Terdahulu, pengendali kedai rangkaian serbaneka, KK Super Mart & Superstore Sdn Bhd (KK Super Mart) pada 14 Mac lalu, dilaporkan memohon maaf susulan video tular penjualan stoking berjenama Miranosock yang tertera kalimah Allah di cawangan Bandar Sunway, Petaling Jaya.— The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
 • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
 • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
 • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
 • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending