Connect with us

Terkini

Tularkan stoking kalimah Allah di KK Mart, bekas ADUN DAP dakwa Firdaus Wong ‘api-apikan keadaan’

Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata dari DAP.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas ADUN Tanah Rata dari DAP, Chiong Yoke Kong (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas ADUN Tanah Rata dari DAP.
 • Chiong Yoke Kong berkata Firdaus Wong sepatutnya melaporkan isu berkenaan kepada pihak polis dan membiarkan penguatkuasa menjalankan siasatan serta mengambil tindakan lanjut sewajarnya, bukan menularkan isu tersebut di media sosial.
 • “Biarkan pihak polis jalankan siasatan dan ambil tindakan yang seterusnya, yang sewajarnya tetapi apa beliau buat? 
 • “Beliau viralkan isu ini di sosial media, api-apikan keadaan, mencetuskan kemarahan rakan-rakan Muslim kalau ini bukan hasut apa lagi?” katanya menerusi klip video yang dimuat naik di Facebook hari ini.
 • Beliau berkata demikian mengulas jemputan Firdaus Wong terhadapnya pada 23 Mac lalu yang mengajak Yoke Kong untuk ke podcast beliau bagi berdiskusi tentang tajuk, ‘Siapa Sampah Masyarakat’.
 • Jemputan itu dibuat susulan Yoke Kong didakwa menulis komen yang melabel pendakwah bebas terbabit sebagai ‘kaki hasut dan sampah masyarakat’ di perkongsian video kuliah khas yang dimuat naik Firdaus Wong di Facebooknya.

KUALA LUMPUR — Tindakan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menghebahkan isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart di media sosial beliau, dipersoalkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata dari DAP.

Chiong Yoke Kong yang juga bekas ketua editor Roket berkata, Firdaus Wong sepatutnya melaporkan isu berkenaan kepada pihak polis dan membiarkan penguatkuasa menjalankan siasatan serta mengambil tindakan lanjut sewajarnya, bukan menularkan isu tersebut di media sosial.

“Pada saya perbuatan Firdaus Wong dalam isu KK Mart ini adalah amat jelas. Pada saya perkara ini seharusnya boleh diselesaikan dengan lebih baik apabila beliau pergi ke KK Mart jumpa stoking yang ada problem beliau seharusnya lapor kepada polis. 

“Biarkan pihak polis jalankan siasatan dan ambil tindakan yang seterusnya, yang sewajarnya tetapi apa beliau buat? 

“Beliau viralkan isu ini di sosial media, api-apikan keadaan, mencetuskan kemarahan rakan-rakan Muslim kalau ini bukan hasut apa lagi?” katanya menerusi klip video yang dimuat naik di Facebook hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas jemputan Firdaus Wong terhadapnya pada 23 Mac lalu yang mengajak Yoke Kong untuk ke podcast beliau bagi berdiskusi tentang tajuk, ‘Siapa Sampah Masyarakat’.

Foto: Tangkap layar hantaran Facebook Firdaus Wong Wai Hung.

Jemputan itu dibuat susulan Yoke Kong didakwa menulis komen yang melabel pendakwah bebas terbabit sebagai ‘kaki hasut dan sampah masyarakat’ di perkongsian video kuliah khas yang dimuat naik Firdaus Wong di Facebooknya.

Foto: Tangkap layar komen ditinggalkan Yoke Kong di video kuliah khas dimuat naik Firdaus Wong di FB beliau.

“Oleh itu katanya (Firdaus Wong) nak bicara nak bahas tak payahlah. Siapa yang makan cili, siapa yang rasa pedas. 

“Pepatah orang Cina kata iaitu perbuatan kita, perbuatan seseorang akan dinilai secara adil oleh masyarakat,” kata Yoke Kong.

Beliau berkata pendiriannya adalah jelas dan tegas iaitu negara ini mendaulatkan undang-undang di mana individu, entiti dan pihak persendirian atau awam, termasuk kerajaan sendiri bertanggungjawab pada undang-undang diwartakan dan dibicarakan secara adil dan aman. 

Katanya, semua pihak harus berusaha mengekalkan suasana kedamaian rakyat dan jangan sesekali menimbulkan pelbagai persepsi dan provokasi di media sosial sehingga mengakibatkan keadaan sosial, ekonomi dan politik tidak stabil. 

Terbaharu, The Merdeka Times melaporkan seorang lelaki memaklumkan beliau individu yang menemui stoking kalimah Allah di sebuah cawangan kedai serbaneka KK Mart sebelum memaklumkan dan meminta perkara itu dihebahkan Firdaus Wong hingga menarik perhatian ramai di media sosial.

Riza Aryandi Nasution Sharif berkata beliau menyedari mengenai stoking kalimah Allah itu sekitar jam 6 pagi pada 13 Mac lalu ketika sedang menghantar roti di kedai serbaneka terbabit selepas dimaklumkan mengenainya oleh pekerja warga Bangladesh di KK Mart sendiri.

Katanya, beliau tidak mengenali Firdaus Wong secara peribadi, namun beranggapan jika pendakwah bebas itu yang menguar-uarkan penjualan stoking kalimah Allah itu maka ia akan lebih berkesan berbanding beliau sendiri. 

Terdahulu, pengendali kedai rangkaian serbaneka, KK Super Mart & Superstore Sdn Bhd (KK Super Mart) pada 14 Mac lalu, dilaporkan memohon maaf susulan video tular penjualan stoking berjenama Miranosock yang tertera kalimah Allah di cawangan Bandar Sunway, Petaling Jaya.— The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
 • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
 • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
 • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
 • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
 • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
 • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending