Connect with us

Antarabangsa

Pihak berkuasa Russia tuntut gerakan LGBT diharamkan, dilabel sebagai ‘ekstremis’

Kementerian Kehakiman Russia memfailkan tuntutan kepada Mahkamah Agung untuk mengharamkan operasi “pergerakan awam LGBT antarabangsa” di negara itu serta melabel gerakan itu sebagai ekstremis.

Wartawan TMT

Published

on

Pihak berkuasa Russia tuntut gerakan LGBT diharamkan, dilabel sebagai ‘ekstremis’
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Kehakiman Russia memfailkan tuntutan kepada Mahkamah Agung untuk mengharamkan operasi “pergerakan awam LGBT antarabangsa” di negara itu serta melabel gerakan itu sebagai ekstremis.
  • Kementerian itu di laman web sesawangnya berkata gerakan terbabit melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti yang melayakkan mereka dikategorikan “kumpulan ekstremis”.
  • Secara spesifiknya, mereka telah menanam benih “perselisihan pada (tahap) agama dan sosial,” kata kenyataan kementerian itu dipetik RT.

Kementerian Kehakiman Russia memfailkan tuntutan kepada Mahkamah Agung untuk mengharamkan operasi “pergerakan awam LGBT antarabangsa” di negara itu serta melabel gerakan itu sebagai ekstremis.

Kementerian itu di laman web sesawangnya berkata gerakan terbabit melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti yang melayakkan mereka dikategorikan “kumpulan ekstremis”.

Secara spesifiknya, mereka telah menanam benih “perselisihan pada (tahap) agama dan sosial,” kata kenyataan kementerian itu dipetik RT.

Masih belum jelas kumpulan mana yang dilarang secara khusus atau jika label “ekstremis” itu akan memberi kesan terhadap ideologi LGBT itu sendiri sehingga ia menjadi asas untuk tindakan boleh diambil ke atas beberapa pertubuhan.

Organisasi awam songsang terbesar di Russia dikenali dengan panggilan ‘Russian LGBT network’, platform sivil ditubuhkan sekitar pertengahan tahun 2000-an.

Organisasi itu menghimpunkan pelbagai kumpulan serantau yang mendokong hak-hak orientasi seksual minoriti.

Dua tahun lalu, rangkaian organisasi itu dilabel sebagai “ejen warga asing” kerana didapati menjadi sebahagian entiti tersohor antarabangsa iaitu LIGA (Persatuan Lesbian, Gay, Bisexual, Trans dan Intersex Antarabangsa).

LIGA merupakan NGO berpangkalan di Switzerland yang mempromosikan hak-hak Gay dan aktif pada sekitar tahun 1970-an.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Russia secara bertahap mengetatkan undang-undangnya bertujuan mengekang penyebaran ‘Ideologi LGBT’.

Pada 2013, ia mengharamkan ‘propaganda LGBT’ yang dianggap usaha menyasarkan anak-anak kecil.

Larangan itu berkuatkuasa Disember lalu dengan badan perundangan mengenakan denda-denda besar ke atas mereka yang didapati bersalah mempromosikan hubungan seks luar tabii, pedofilia dan transgender, sama ada dalam kalangan dewasa atau kanak-kanak.

Sumber: RT

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

14 negara gesa tindakan terhadap krisis makanan kritikal di Sudan

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • 14 negara termasuk Jordan, UAE, Maghribi dan Mauritania pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi jaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.
  • Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketakjaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diperburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.
  • Menurut laporan itu, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketakjaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.
  • Mereka turut menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam yang bakal memberi kesan kepada ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketidak jaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.

Menurut laporan tersebut, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketidak jaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.

Negara-negara tersebut menyatakan kegusaran terhadap penemuan laporan IPC, memetik “kemerosotan teruk” keterjaminan makanan. 

Mereka menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam, termasuk ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Kenyataan itu menggariskan cabaran kemanusiaan yang disebabkan peningkatan ketidak jaminan makanan, dengan menekankan potensi berlakunya perpindahan, aliran pelarian, dan corak penghijrahan di Sudan dan sekitar negara jiran.

Mereka juga mengulangi gesaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kepada pihak yang berperang supaya membenarkan dan memudahkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang cepat, selamat dan berterusan kepada orang awam yang memerlukan termasuk dihapuskan birokrasi dan halangan lain-lain.

Pengeluaran visa dan permit perjalanan yang diperlukan pekerja kemanusiaan dan bekalan penting, juga harus dipermudahkan, selaras dengan resolusi 2736 yang diterima pakai pada 13 Jun 2024.

Negara-negara tersebut juga menggesa pihak yang bertelagah di Sudan supaya segera menghentikan keganasan, menegakkan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan.

Mereka juga menyeru semua pihak luar mengelak daripada memberikan sokongan ketenteraan atau material kepada kumpulan berkonflik, sebaliknya menyokong tindakan yang mengurangkan ketegangan kepada usaha perdamaian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending