Connect with us

Terkini

Kerajaan, luluskan RUU GEG segera! – FMSA

Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 

Hidayah Sani

Published

on

Kerajaan, luluskan RUU GEG segera! - FMSA
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 
  • Presidennya, Dr Nor Hazlin Talib berkata sebarang tindakan melengahkan atau menangguhkan RUU itu akan membawa remaja kita selangkah ke arah kemudaratan yang nyata.
  • “Seorang remaja berumur 15 tahun, dengan mudah dapat membeli vape tanpa diperiksa kad pengenalannya dan mengaku memasukkan tar jalan raya yang ditumbuk halus ke dalam cecair e-jus bagi menaikkan rasa “mabuk” apabila menggunakan vape. 
  • “Sebagai orang dewasa, kita tidak sewajarnya menyalahkan remaja ini kerana mereka terjebak ketagihan akibat kelompongan undang-undang kawalan produk merokok di negara kita,” katanya dalam kenyataan, semalam.

KUALA LUMPUR – Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 

Presidennya, Dr Nor Hazlin Talib berkata sebarang tindakan melengahkan atau menangguhkan RUU itu akan membawa remaja kita selangkah ke arah kemudaratan yang nyata.

Beliau turut mencela tindakan mana-mana pihak yang cuba mempolitikkan isu itu dan berselindung di sebalik kuasa legislatif dimandatkan kepada mereka.

“Seorang remaja berumur 15 tahun, dengan mudah dapat membeli vape tanpa diperiksa kad pengenalannya dan mengaku memasukkan tar jalan raya yang ditumbuk halus ke dalam cecair e-jus bagi menaikkan rasa “mabuk” apabila menggunakan vape. 

“Seorang lagi remaja lain berusia 13 tahun baru-baru ini dibuang sekolah kerana ditangkap menggunakan vape berkali-kali oleh guru sekolahnya. 

“Sebagai orang dewasa, kita tidak sewajarnya menyalahkan remaja ini kerana mereka terjebak ketagihan akibat kelompongan undang-undang kawalan produk merokok di negara kita,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Nor Hazlin berkata sejak cecair nikotin dikeluarkan daripada Akta Racun pada 1 April 2023, penjualan nikotin tidak dikawal selia oleh mana-mana undang-undang di Malaysia. 

Perkara itu membuka ruang penjualan tidak terkawal kepada remaja dan kanak-kanak bawah umur sehinggakan tinjauan Pusat Racun Negara mendapati produk vape dijual sebaris gula-gula dan alat tulis di kedai-kedai runcit.

Beliau turut menegaskan tiada kajian kukuh penggunaan vape sebagai terapi berhenti merokok dan kos ekonomi yang dibawa oleh penyakit berkaitan vape seperti EVALI adalah lebih tinggi daripada potensi keuntungan industri itu. 

Katanya, negara England dan New Zealand yang meringankan peraturan penggunaan vape telah menghadapi peningkatan kelompok remaja dan kanak-kanak terjebak ketagihan produk itu. 

“Kajian tinjauan kesihatan remaja 2022 (Adolescent Health Survey 2022) menunjukkan berlakunya perubahan pola penggunaan rokok dalam kalangan remaja di mana berlakunya penurunan penggunaan rokok konvensional tetapi penggunaan vape pula semakin meningkat. 

“Lebih merisaukan, 6 peratus daripada remaja yang menggunakan vape adalah dalam kalangan remaja perempuan berbanding hanya 1 peratus bagi penggunaan rokok konvensional. 

“Ini membuktikan penerimaan vape lebih tinggi dalam kalangan remaja, sesuai dengan bukti-bukti kajian global yang membuktikan remaja menggunakan vape kerana sifat ingin tahu, sebagai gaya hidup dan perasa yang menarik minat mereka,” kata Nor Hazlin. — The Merdeka Times

Sumber : Kenyataan Media FMSA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending