Connect with us

Terkini

Kerajaan, luluskan RUU GEG segera! – FMSA

Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 

Hidayah Sani

Published

on

Kerajaan, luluskan RUU GEG segera! - FMSA
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 
  • Presidennya, Dr Nor Hazlin Talib berkata sebarang tindakan melengahkan atau menangguhkan RUU itu akan membawa remaja kita selangkah ke arah kemudaratan yang nyata.
  • “Seorang remaja berumur 15 tahun, dengan mudah dapat membeli vape tanpa diperiksa kad pengenalannya dan mengaku memasukkan tar jalan raya yang ditumbuk halus ke dalam cecair e-jus bagi menaikkan rasa “mabuk” apabila menggunakan vape. 
  • “Sebagai orang dewasa, kita tidak sewajarnya menyalahkan remaja ini kerana mereka terjebak ketagihan akibat kelompongan undang-undang kawalan produk merokok di negara kita,” katanya dalam kenyataan, semalam.

KUALA LUMPUR – Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA) menggesa kerajaan meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 yang sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kedua pada sesi Parlimen Oktober ini. 

Presidennya, Dr Nor Hazlin Talib berkata sebarang tindakan melengahkan atau menangguhkan RUU itu akan membawa remaja kita selangkah ke arah kemudaratan yang nyata.

Beliau turut mencela tindakan mana-mana pihak yang cuba mempolitikkan isu itu dan berselindung di sebalik kuasa legislatif dimandatkan kepada mereka.

“Seorang remaja berumur 15 tahun, dengan mudah dapat membeli vape tanpa diperiksa kad pengenalannya dan mengaku memasukkan tar jalan raya yang ditumbuk halus ke dalam cecair e-jus bagi menaikkan rasa “mabuk” apabila menggunakan vape. 

“Seorang lagi remaja lain berusia 13 tahun baru-baru ini dibuang sekolah kerana ditangkap menggunakan vape berkali-kali oleh guru sekolahnya. 

“Sebagai orang dewasa, kita tidak sewajarnya menyalahkan remaja ini kerana mereka terjebak ketagihan akibat kelompongan undang-undang kawalan produk merokok di negara kita,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Nor Hazlin berkata sejak cecair nikotin dikeluarkan daripada Akta Racun pada 1 April 2023, penjualan nikotin tidak dikawal selia oleh mana-mana undang-undang di Malaysia. 

Advertisement

Perkara itu membuka ruang penjualan tidak terkawal kepada remaja dan kanak-kanak bawah umur sehinggakan tinjauan Pusat Racun Negara mendapati produk vape dijual sebaris gula-gula dan alat tulis di kedai-kedai runcit.

Beliau turut menegaskan tiada kajian kukuh penggunaan vape sebagai terapi berhenti merokok dan kos ekonomi yang dibawa oleh penyakit berkaitan vape seperti EVALI adalah lebih tinggi daripada potensi keuntungan industri itu. 

Katanya, negara England dan New Zealand yang meringankan peraturan penggunaan vape telah menghadapi peningkatan kelompok remaja dan kanak-kanak terjebak ketagihan produk itu. 

“Kajian tinjauan kesihatan remaja 2022 (Adolescent Health Survey 2022) menunjukkan berlakunya perubahan pola penggunaan rokok dalam kalangan remaja di mana berlakunya penurunan penggunaan rokok konvensional tetapi penggunaan vape pula semakin meningkat. 

“Lebih merisaukan, 6 peratus daripada remaja yang menggunakan vape adalah dalam kalangan remaja perempuan berbanding hanya 1 peratus bagi penggunaan rokok konvensional. 

“Ini membuktikan penerimaan vape lebih tinggi dalam kalangan remaja, sesuai dengan bukti-bukti kajian global yang membuktikan remaja menggunakan vape kerana sifat ingin tahu, sebagai gaya hidup dan perasa yang menarik minat mereka,” kata Nor Hazlin. — The Merdeka Times

Advertisement

Sumber : Kenyataan Media FMSA

Author

Terkini

Kredit e-Madani dilarang pindah atau tebus tunai, akaun boleh disekat

Kerajaan menegaskan nilai kredit eMADANI tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan menegaskan nilai kredit eMadani tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.
  • Sebaliknya, Kementerian Kewangan (MOF) berkata, ia hanya boleh digunakan untuk pembelian secara fizikal melalui e-dompet yang terlibat iaitu MAE, Setel, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet atau QR DuitNow di 1.8 juta peruncit atau perniagaan di seluruh negara.
  • “Ini bagi mengelakkan penerima manfaat eMADANI daripada menjadi mangsa penipuan‘scam’ dan sekali gus hilang kredit eMADANI mereka.
  • “Pihak Kerajaan akan mengambil langkah tegas termasuk menyekat akaun yang terlibat dan melucutkan hak kredit penerima eMADANI jika terdapat laporan bagi mana-mana kes yang melibatkan pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

PUTRAJAYA – Kerajaan menegaskan nilai kredit eMADANI tidak boleh digunakan bagi pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai.

Sebaliknya, Kementerian Kewangan (MOF) berkata, ia hanya boleh digunakan untuk pembelian secara fizikal melalui e-dompet yang terlibat iaitu MAE, Setel, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet atau QR DuitNow di 1.8 juta peruncit atau perniagaan di seluruh negara.

Menurut MOF, pihaknya tidak akan bertanggungjawab jika terdapat sebarang kehilangan kredit akibat daripada pemindahan peer-to-peer atau penebusan tunai itu, justeru orang ramai dinasihatkan sentiasa berwaspada dengan tawaran perkhidmatan berkenaan oleh pihak tidak bertanggungjawab di platform media sosial.

“Ini bagi mengelakkan penerima manfaat eMADANI daripada menjadi mangsa penipuan ‘scam’ dan sekali gus hilang kredit eMADANI mereka.

“Pihak Kerajaan akan mengambil langkah tegas termasuk menyekat akaun yang terlibat dan melucutkan hak kredit penerima eMADANI jika terdapat laporan bagi mana-mana kes yang melibatkan pemindahan ‘peer-to-peer’ atau penebusan tunai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas MOF, program eMADANI diluncurkan bertujuan untuk menggalakkan ekonomi digital dan memupuk budaya pembayaran tanpa tunai.

Pendaftaran program eMADANI dibuka sehingga 20 Februari 2024 dan akan memanfaatkan seramai 10 juta rakyat dewasa yang layak, meliputi golongan B40 dan M40.

Advertisement

Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1 bilion bagi program berkenaan seperti diumumkan pada majlis peluncuran kerangka Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai lalu.

Sumber : Utusan

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending