Connect with us

Antarabangsa

Teknologi AI berisiko cetus pandemik baharu

Seorang pakar memberi amaran bahawa teknologi kepintaran buatan (AI) berisiko disalahgunakan untuk mencipta wabak pandemik yang boleh membawa maut, lapor akhbar Metro UK.

Wartawan TMT

Published

on

Teknologi AI berisiko cetus pandemik baharu
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang pakar memberi amaran bahawa teknologi kepintaran buatan (AI) berisiko disalahgunakan untuk mencipta wabak pandemik yang boleh membawa maut, lapor akhbar Metro UK.
  • Bekas eksekutif Google dan perintis AI, Mustafa Suleyman berkata, AI boleh digunakan untuk menghasilkan sejenis virus atau bakteria baharu yang lebih mematikan dan ‘kebal’ terhadap rawatan.
  • Dalam satu episod audio siar atau podcast bertajuk The Diary of A CEO, Suleyman memberi amaran bahawa virus tersebut boleh merebak lebih pantas atau membawa maut yang akhirnya berpotensi membunuh manusia seperti wabak.
  • “Kita bekerja dengan teknologi berbahaya. Kita perlu mengehadkan siapa yang boleh menggunakan perisian AI, sistem awan dan beberapa bahan biologi,” katanya.
  • Suleyman ialah penyelidik dan usahawan AI Britain. Beliau juga merupakan pengasas bersama dan bekas ketua AI gunaan di DeepMind, iaitu sebuah syarikat AI dimiliki Google.

LONDON – Seorang pakar memberi amaran bahawa teknologi kepintaran buatan (AI) berisiko disalahgunakan untuk mencipta wabak pandemik yang boleh membawa maut, lapor akhbar Metro UK.

Bekas eksekutif Google dan perintis AI, Mustafa Suleyman berkata, AI boleh digunakan untuk menghasilkan sejenis virus atau bakteria baharu yang lebih mematikan dan ‘kebal’ terhadap rawatan.

Dalam satu episod audio siar atau podcast bertajuk The Diary of A CEO, Suleyman memberi amaran bahawa virus tersebut boleh merebak lebih pantas atau membawa maut yang akhirnya berpotensi membunuh manusia seperti wabak.

“Kita bekerja dengan teknologi berbahaya. Kita perlu mengehadkan siapa yang boleh menggunakan perisian AI, sistem awan dan beberapa bahan biologi,” katanya.

Suleyman ialah penyelidik dan usahawan AI Britain. Beliau juga merupakan pengasas bersama dan bekas ketua AI gunaan di DeepMind, iaitu sebuah syarikat AI dimiliki Google.

Pada Mac lalu, sebilangan penyelidikan turut mengeluarkan amaran bahawa AI berisiko digunakan untuk mencipta senjata kimia baharu.

Beberapa syarikat AI juga mengakui potensi bahaya yang ditimbulkannya termasuk Ketua-Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI, Google Deepmind dan Stability AI yang menandatangani kenyataan bagi menggesa pengurangan risiko kepupusan akibat teknologi tersebut. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending