Connect with us

Antarabangsa

Sekolah benarkan pelajar identifikasi diri sebagai kuda, dinosaur dan kucing

Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 

Wartawan TMT

Published

on

Sekolah benarkan pelajar identifikasi diri sebagai kuda, dinosaur dan kucing
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 
  • Pelajar dan guru sedar perkara itu akan menyebabkan kecelaruan identiti tetapi ramai tidak berani menyuarakan perkara itu kerana takut dipulaukan.
  • Laporan Telegraph pada Jun lalu berkata pelajar sekolah menengah kini dibenarkan untuk mengidentifikasikan diri mereka sebagai kucing, kuda, dinosaur dan dalam satu kes mahu dirinya dikenali sebagai ‘bulan’.
  • Dalam beberapa kes yang dilaporkan, pembelajaran dalam kelas terganggu apabila pelajar menjawab pertanyaan dan berkomunikasi menggunakan bunyi haiwan. 
  • Jabatan Pendidikan UK sebelum ini mengeluarkan panduan yang samar kepada guru untuk menggunakan pemikiran rasional bagi pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sedemikian.

Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 

Pelajar dan guru sedar perkara itu akan menyebabkan kecelaruan identiti tetapi ramai tidak berani menyuarakan perkara itu kerana takut dipulaukan.

Laporan Telegraph pada Jun lalu berkata pelajar sekolah menengah kini dibenarkan untuk mengidentifikasikan diri mereka sebagai kucing, kuda, dinosaur dan dalam satu kes mahu dirinya dikenali sebagai ‘bulan’.

Dalam beberapa kes yang dilaporkan, pembelajaran dalam kelas terganggu apabila pelajar menjawab pertanyaan dan berkomunikasi menggunakan bunyi haiwan. 

Jabatan Pendidikan UK sebelum ini mengeluarkan panduan yang samar kepada guru untuk menggunakan pemikiran rasional bagi pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sedemikian. 

Safe Schools Alliance percaya kanak-kanak yang mahu diri mereka dikenali sebagai haiwan perlu dianggap sebagai ‘red flag’ oleh guru kepada permasalahan dihadapi kanak-kanak terbabit. 

“Apa yang dilihat oleh anak-anak ini di atas talian? Apakah forum mereka? Apa yang berlaku dalam kehidupan kanak-kanak itu dan siapa yang terlibat,” kata Jurucakap Safe Schools Alliance, Tracy Shaw.

Telegraph dalam tinjauannya mendapati tidak sukar untuk menemui kes kanak-kanak di UK berkeras untuk dipanggil sebagai haiwan.

Dalam satu kes, Telegraph bercakap dengan seorang pelajar yang mendakwa rakan sekelasnya mengisytiharkan dirinya sebagai kucing selama tiga tahun. 

“Apabila mereka menjawab soalan, mereka akan mengiau daripada menjawab dalam bahasa Inggeris… dan guru tidak dibenarkan untuk marah kerana ia dilihat sebagai satu bentuk diskriminasi,” kata pelajar itu.

Sumber: Gbnews

Author

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending