Connect with us

Antarabangsa

Sekolah benarkan pelajar identifikasi diri sebagai kuda, dinosaur dan kucing

Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 

Wartawan TMT

Published

on

Sekolah benarkan pelajar identifikasi diri sebagai kuda, dinosaur dan kucing
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 
  • Pelajar dan guru sedar perkara itu akan menyebabkan kecelaruan identiti tetapi ramai tidak berani menyuarakan perkara itu kerana takut dipulaukan.
  • Laporan Telegraph pada Jun lalu berkata pelajar sekolah menengah kini dibenarkan untuk mengidentifikasikan diri mereka sebagai kucing, kuda, dinosaur dan dalam satu kes mahu dirinya dikenali sebagai ‘bulan’.
  • Dalam beberapa kes yang dilaporkan, pembelajaran dalam kelas terganggu apabila pelajar menjawab pertanyaan dan berkomunikasi menggunakan bunyi haiwan. 
  • Jabatan Pendidikan UK sebelum ini mengeluarkan panduan yang samar kepada guru untuk menggunakan pemikiran rasional bagi pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sedemikian.

Sekolah di United Kingdom (UK) dalam dilema berhubung apabila ada dalam kalangan pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sebagai haiwan atau objek tidak bernyawa. 

Pelajar dan guru sedar perkara itu akan menyebabkan kecelaruan identiti tetapi ramai tidak berani menyuarakan perkara itu kerana takut dipulaukan.

Laporan Telegraph pada Jun lalu berkata pelajar sekolah menengah kini dibenarkan untuk mengidentifikasikan diri mereka sebagai kucing, kuda, dinosaur dan dalam satu kes mahu dirinya dikenali sebagai ‘bulan’.

Dalam beberapa kes yang dilaporkan, pembelajaran dalam kelas terganggu apabila pelajar menjawab pertanyaan dan berkomunikasi menggunakan bunyi haiwan. 

Jabatan Pendidikan UK sebelum ini mengeluarkan panduan yang samar kepada guru untuk menggunakan pemikiran rasional bagi pelajar yang mengidentifikasikan diri mereka sedemikian. 

Safe Schools Alliance percaya kanak-kanak yang mahu diri mereka dikenali sebagai haiwan perlu dianggap sebagai ‘red flag’ oleh guru kepada permasalahan dihadapi kanak-kanak terbabit. 

“Apa yang dilihat oleh anak-anak ini di atas talian? Apakah forum mereka? Apa yang berlaku dalam kehidupan kanak-kanak itu dan siapa yang terlibat,” kata Jurucakap Safe Schools Alliance, Tracy Shaw.

Advertisement

Telegraph dalam tinjauannya mendapati tidak sukar untuk menemui kes kanak-kanak di UK berkeras untuk dipanggil sebagai haiwan.

Dalam satu kes, Telegraph bercakap dengan seorang pelajar yang mendakwa rakan sekelasnya mengisytiharkan dirinya sebagai kucing selama tiga tahun. 

“Apabila mereka menjawab soalan, mereka akan mengiau daripada menjawab dalam bahasa Inggeris… dan guru tidak dibenarkan untuk marah kerana ia dilihat sebagai satu bentuk diskriminasi,” kata pelajar itu.

Sumber: Gbnews

Author

Advertisement

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending