Connect with us

Terkini

Garis panduan tangani buli, gangguan seksual dilancar

Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Garis panduan tangani buli, gangguan seksual dilancar
Foto: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.
  • Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.
  • Pada masa sama, garis panduan itu turut menjelaskan mengenai peranan yang dimainkan oleh semua pihak yang berkenaan termasuk Jabatan Pendidikan Negeri (JPN); Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); sekolah; agensi awam dan swasta dalam mendepani isu berkenaan.
  • Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, dalam hal ini, pihaknya berterima kasih kepada jawatankuasa khas yang dilantik untuk tujuan itu selain rakan sinergi yang banyak membantu dalam urusan pengendalian salah laku buli dan gangguan seksual.
  • “Ini komitmen besar dan sebab itu juga saya sebut bahawa tiga ‘dosa besar’ di peringkat KPM iaitu ‘buli, gangguan seksual dan perkauman’ ini tidak akan kita kompromi dalam KPM. Insya-Allah, semoga kita semua diberi kekuatan untuk melaksanakan garis panduan ini dengan kerjasama semua pihak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Sahsiah Terbilang Hentikan Buli Membentuk Anak Yang Baik Lagi Cerdik yang diadakan serentak bersama pelancaran kedua-dua garis panduan itu di Sekolah Menengah (SM) Sains Tun Syed Shahabudin, dekat Bukit Mertajam, hari ini.

BUKIT MERTAJAM: Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.

Pada masa sama, garis panduan itu turut menjelaskan mengenai peranan yang dimainkan oleh semua pihak yang berkenaan termasuk Jabatan Pendidikan Negeri (JPN); Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); sekolah; agensi awam dan swasta dalam mendepani isu berkenaan.

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, dalam hal ini, pihaknya berterima kasih kepada jawatankuasa khas yang dilantik untuk tujuan itu selain rakan sinergi yang banyak membantu dalam urusan pengendalian salah laku buli dan gangguan seksual.

“Jadi, kita doakan dan berikan sepenuh komitmen bagi melaksanakan kedua-dua garis panduan ini bagi memastikan isu ini dapat diselesaikan dengan segera.

“Apa yang menjadi keutamaan kita adalah teras utama yang kita sebut sebagai ‘karamah insaniah’ ini dapat kita terapkan dalam penumpuan garis pelancaran ini untuk memelihara ‘human dignity’ atau maruah manusia dan penindasan terhadap maruah ini tidak akan berlaku lagi dalam ekosistem sekolah kita.

“Ini komitmen besar dan sebab itu juga saya sebut bahawa tiga ‘dosa besar’ di peringkat KPM iaitu ‘buli, gangguan seksual dan perkauman’ ini tidak akan kita kompromi dalam KPM. Insya-Allah, semoga kita semua diberi kekuatan untuk melaksanakan garis panduan ini dengan kerjasama semua pihak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Sahsiah Terbilang Hentikan Buli Membentuk Anak Yang Baik Lagi Cerdik yang diadakan serentak bersama pelancaran kedua-dua garis panduan itu di Sekolah Menengah (SM) Sains Tun Syed Shahabudin, di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, garis panduan bagi kedua-dua salah laku itu akan digunakan di semua institusi pendidikan di bawah KPM yang bukan sahaja membabitkan sekolah, namun turut meliputi kolej matrikulasi, kolej vokasional, institut pendidikan guru (IPG) dan sebagainya.

“Dalam garis panduan itu nanti, apabila kita sudah keluarkan surat pekeliling, semua (institusi pendidikan berkaitan) akan dapat maklumat dan proses mengenainya (pelaksanaan).

“Kita bekalkan kepada mereka dengan semua komponen antaranya senarai semak, carta aliran dan aktiviti bagaimana untuk menguruskan perkara itu,” katanya.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, meskipun banyak kes salah laku berkaitan dilaporkan termasuk di media ketika ini, namun ia masih boleh dianggap terkawal memandangkan KPM mempunyai proses atau cara kerja yang efisien.

“Antara proses yang mereka lalui, sekiranya tidak berpuas hati dengan proses tersebut adalah melalui jawatankuasa muafakat ini (di peringkat institusi pendidikan).

“Dalam hal ini, mereka (termasuk mangsa) juga boleh mengambil tindakan undang-undang sekiranya tidak berpuas hati dengan siasatan atau tindakan yang telah kita laksanakan,” katanya. 

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
  • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
  • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
  • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
  • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
  • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending