Connect with us

Terkini

Garis panduan tangani buli, gangguan seksual dilancar

Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Garis panduan tangani buli, gangguan seksual dilancar
Foto: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.
  • Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.
  • Pada masa sama, garis panduan itu turut menjelaskan mengenai peranan yang dimainkan oleh semua pihak yang berkenaan termasuk Jabatan Pendidikan Negeri (JPN); Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); sekolah; agensi awam dan swasta dalam mendepani isu berkenaan.
  • Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, dalam hal ini, pihaknya berterima kasih kepada jawatankuasa khas yang dilantik untuk tujuan itu selain rakan sinergi yang banyak membantu dalam urusan pengendalian salah laku buli dan gangguan seksual.
  • “Ini komitmen besar dan sebab itu juga saya sebut bahawa tiga ‘dosa besar’ di peringkat KPM iaitu ‘buli, gangguan seksual dan perkauman’ ini tidak akan kita kompromi dalam KPM. Insya-Allah, semoga kita semua diberi kekuatan untuk melaksanakan garis panduan ini dengan kerjasama semua pihak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Sahsiah Terbilang Hentikan Buli Membentuk Anak Yang Baik Lagi Cerdik yang diadakan serentak bersama pelancaran kedua-dua garis panduan itu di Sekolah Menengah (SM) Sains Tun Syed Shahabudin, dekat Bukit Mertajam, hari ini.

BUKIT MERTAJAM: Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini melancarkan Garis Panduan Salah Laku Buli dan Gangguan Seksual di Institusi Pendidikan bagi menjelaskan tatacara pengurusan yang betul dalam menangani kedua-dua tingkah laku tersebut.

Pada masa sama, garis panduan itu turut menjelaskan mengenai peranan yang dimainkan oleh semua pihak yang berkenaan termasuk Jabatan Pendidikan Negeri (JPN); Pejabat Pendidikan Daerah (PPD); sekolah; agensi awam dan swasta dalam mendepani isu berkenaan.

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, dalam hal ini, pihaknya berterima kasih kepada jawatankuasa khas yang dilantik untuk tujuan itu selain rakan sinergi yang banyak membantu dalam urusan pengendalian salah laku buli dan gangguan seksual.

“Jadi, kita doakan dan berikan sepenuh komitmen bagi melaksanakan kedua-dua garis panduan ini bagi memastikan isu ini dapat diselesaikan dengan segera.

“Apa yang menjadi keutamaan kita adalah teras utama yang kita sebut sebagai ‘karamah insaniah’ ini dapat kita terapkan dalam penumpuan garis pelancaran ini untuk memelihara ‘human dignity’ atau maruah manusia dan penindasan terhadap maruah ini tidak akan berlaku lagi dalam ekosistem sekolah kita.

“Ini komitmen besar dan sebab itu juga saya sebut bahawa tiga ‘dosa besar’ di peringkat KPM iaitu ‘buli, gangguan seksual dan perkauman’ ini tidak akan kita kompromi dalam KPM. Insya-Allah, semoga kita semua diberi kekuatan untuk melaksanakan garis panduan ini dengan kerjasama semua pihak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Sahsiah Terbilang Hentikan Buli Membentuk Anak Yang Baik Lagi Cerdik yang diadakan serentak bersama pelancaran kedua-dua garis panduan itu di Sekolah Menengah (SM) Sains Tun Syed Shahabudin, di sini hari ini.

Advertisement

Mengulas lanjut katanya, garis panduan bagi kedua-dua salah laku itu akan digunakan di semua institusi pendidikan di bawah KPM yang bukan sahaja membabitkan sekolah, namun turut meliputi kolej matrikulasi, kolej vokasional, institut pendidikan guru (IPG) dan sebagainya.

“Dalam garis panduan itu nanti, apabila kita sudah keluarkan surat pekeliling, semua (institusi pendidikan berkaitan) akan dapat maklumat dan proses mengenainya (pelaksanaan).

“Kita bekalkan kepada mereka dengan semua komponen antaranya senarai semak, carta aliran dan aktiviti bagaimana untuk menguruskan perkara itu,” katanya.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, meskipun banyak kes salah laku berkaitan dilaporkan termasuk di media ketika ini, namun ia masih boleh dianggap terkawal memandangkan KPM mempunyai proses atau cara kerja yang efisien.

“Antara proses yang mereka lalui, sekiranya tidak berpuas hati dengan proses tersebut adalah melalui jawatankuasa muafakat ini (di peringkat institusi pendidikan).

“Dalam hal ini, mereka (termasuk mangsa) juga boleh mengambil tindakan undang-undang sekiranya tidak berpuas hati dengan siasatan atau tindakan yang telah kita laksanakan,” katanya. 

Advertisement

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Terkini

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat

Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata cukai itu tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.
  • Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.
  • “Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang,” katanya ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Malah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cukai tersebut tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.

Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.

“Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang.

“Namun, ia tidak membebankan rakyat kerana kenaikan ini tidak melibatkan perkhidmatan seperti makan minum, telekomunikasi, parkir kereta dan logistik,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan juga akan mengenakan cukai barangan bernilai tinggi pada kadar lima hingga 10 peratus ke atas barang nilai tinggi tertentu berdasarkan nilai ambang harga barangan. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending