Connect with us

Terkini

‘Kalau saya pegang 100 portfolio, gaji saya banyak itu juga’ – Sanusi

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menafikan gajinya bertambah apabila memegang lapan portfolio dalam barisan pentadbiran negeri yang baharu diumumkan kelmarin.

Wartawan TMT

Published

on

'Kalau saya pegang 100 portfolio, gaji saya banyak itu juga' - Sanusi
Foto: Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.
  • Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menafikan gajinya bertambah apabila memegang lapan portfolio dalam barisan pentadbiran negeri yang baharu diumumkan kelmarin.
  • Ahli DUN Jeneri itu menjelaskan, setiap Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) terpaksa memegang banyak portfolio kerana tanggungjawab itu perlu diselaraskan mengikut bidang tugas peringkat Persekutuan.
  • Katanya, terdapat 28 menteri Kabinet memegang dua atau tiga bidang tugas berlainan, menyebabkan EXCO Kedah perlu mengikut bidang tugas berkenaan bagi membolehkan mereka berfungsi seiring di peringkat Persekutuan.
  • “Ada orang faham pegang banyak portfolio banyak gaji, itu tak betul, gaji banyak itu juga. Kalau saya pegang 100 portfolio, gaji saya banyak itu juga. Jadi bila kita dapat banyak tanggungjawab, itu beban kepada orang itu, bukan suatu kenikmatan,” katanya pada sidang media di Wisma Darul Aman, di sini hari ini.

ALOR SETAR: Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menafikan gajinya bertambah apabila memegang lapan portfolio dalam barisan pentadbiran negeri yang baharu diumumkan kelmarin.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri itu menjelaskan, setiap Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) terpaksa memegang banyak portfolio kerana tanggungjawab itu perlu diselaraskan mengikut bidang tugas peringkat Persekutuan.

Katanya, terdapat 28 menteri Kabinet yang memegang dua atau tiga bidang tugas berlainan, menyebabkan EXCO Kedah juga perlu mengikut bidang tugas berkenaan bagi membolehkan mereka berfungsi seiring di peringkat Persekutuan.

“Di peringkat Persekutuan, menteri Kabinet ada 28 orang, satu menteri pegang dua atau tiga portfolio, kalau 28 darab tiga, maka lebih 50 portfolio. Daripada 50 lebih itu, turun ke negeri untuk diselaraskan. Kita ada 11 EXCO sahaja, jadi setiap EXCO kena pegang banyak termasuk Menteri Besar.

“Ada orang faham pegang banyak portfolio banyak gaji, itu tak betul, gaji banyak itu juga. Kalau saya pegang 100 portfolio, gaji saya banyak itu juga. Jadi bila kita dapat banyak tanggungjawab, itu beban kepada orang itu, bukan suatu kenikmatan,” katanya pada sidang media di Wisma Darul Aman, di sini hari ini.

Sebelum ini, timbul isu dan kritikan apabila Muhammad Sanusi dikatakan memegang terlalu banyak portfolio iaitu lapan berbanding tujuh ketika beliau mula menjadi Menteri Besar pada 2020.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Sanusi memaklumkan pentadbirannya turut memperkenalkan portfolio baharu bagi menyesuaikan dengan keadaan dan keperluan semasa.

Katanya, apabila ada EXCO terpaksa memegang banyak portfolio, ia akan menjadi beban kepada individu terbabit, namun tetap perlu dilaksanakan kerana mereka memegang amanah diberikan rakyat.

“Anggapan orang bila pegang banyak jawatan, ia suatu nikmat besar, tapi bukan, ia sebenarnya beban. Jadi baguslah orang pegang banyak beban, dia kena kerja teruk. Jadi kena ucap takziah pada dia, bukan tahniah. Pemahaman orang tak betul, bukan saya nak kumpul jawatan untuk saya.

“Kerana struktur di Persekutuan turun ke negeri, kita kecil, mereka ada 28 menteri. Jadi seorang EXCO kena pegang banyak, struktur negeri ada yang tak ada di Persekutuan. Kita susun ikut keperluan, dulu tak ada Hubungan Luar dan Pelan Pembangunan Kedah 2035, kita masukkan kerana mahu beri fokus dan tumpuan,” katanya.

Selain jawatan Menteri Besar, Muhammad Sanusi turut memegang portfolio Perancang Negeri, Hal Ehwal Tanah, Mineral dan Geosains, Hasil Bumi, Kewangan, Syarikat Berkaitan Kerajaan, Majlis Tindakan Ekonomi Negeri, Pembangunan Kedah 2035, Kerjasama Luar.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending