Connect with us

Antarabangsa

Banyak ambil alkohol, obes punca ramai rakyat Britain maut akibat kanser hati

Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.

Wartawan TMT

Published

on

Banyak ambil alkohol, obes punca ramai rakyat Britain maut akibat kanser hati
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.
  • Gesaan itu dibuat selepas Britain menyaksikan peningkatan sebanyak 40 peratus dalam kes kematian akibat kanser hati dalam tempoh 10 tahun.
  • Lapor The Guardian, British Liver Trust memberi amaran kanser hati kini menjadi penyebab utama kematian di negara itu.
  • “Punca utama peningkatan kes dan kematian disebabkan pengambilan alkohol dan masalah obesiti,” kata Ketua eksekutif British Liver Trust, Pamela Healy.

LONDON – Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.

Gesaan itu dibuat selepas Britain menyaksikan peningkatan sebanyak 40 peratus dalam kes kematian akibat kanser hati dalam tempoh 10 tahun.

Lapor The Guardian, British Liver Trust memberi amaran kanser hati kini menjadi penyebab utama kematian di negara itu.

Ketua eksekutif British Liver Trust, Pamela Healy berkata, sejak awal 1970-an, kes kematian kanser hati meningkat lebih tiga kali ganda di negara itu.

“Punca utama peningkatan kes dan kematian disebabkan pengambilan alkohol dan masalah obesiti.

“Ramai penduduk minum alkohol dan mempunyai berat badan berlebihan. Justeru, kerajaan perlu mengambil tindakan segera menangani masalah tersebut,” katanya.

Jelas Healy, campur tangan kerajaan mampu membantu mewujudkan persekitaran lebih sihat untuk para penduduk.

“Oleh itu, kerajaan harus segera menangani kebolehcapaian dan masalah pengambilan makanan tidak sihat secara berlebihan yang jauh lebih murah,” ujarnya.

Saranan itu dibuat selepas kerajaan menangguhkan pelaksanaan peraturan yang melarang pasar raya menawarkan harga murah bagi makanan mempunyai tahap gula, garam atau lemak yang tinggi.

British Liver Trust juga menyerahkan laporan bukti mengenai peningkatan kes kanser hati kepada panel jawatankuasa kesihatan dan penjagaan sosial Parlimen yang ketika ini sedang menjalankan siasatan.

Dalam laporan itu, badan amal kesihatan itu turut menggesa kerajaan menetapkan strategi pengambilan alkohol yang komprehensif.

Laporan itu juga menyenaraikan alkohol dalam karsinogen kumpulan satu yang boleh menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh jenis kanser.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending