Connect with us

Antarabangsa

Banyak ambil alkohol, obes punca ramai rakyat Britain maut akibat kanser hati

Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.

Wartawan TMT

Published

on

Banyak ambil alkohol, obes punca ramai rakyat Britain maut akibat kanser hati
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.
  • Gesaan itu dibuat selepas Britain menyaksikan peningkatan sebanyak 40 peratus dalam kes kematian akibat kanser hati dalam tempoh 10 tahun.
  • Lapor The Guardian, British Liver Trust memberi amaran kanser hati kini menjadi penyebab utama kematian di negara itu.
  • “Punca utama peningkatan kes dan kematian disebabkan pengambilan alkohol dan masalah obesiti,” kata Ketua eksekutif British Liver Trust, Pamela Healy.

LONDON – Sebuah badan amal kesihatan terkemuka di United Kingdom (UK) menggesa kerajaan mengambil tindakan segera untuk mengurangkan `kesan karsinogenik’ dalam pengambilan minuman alkohol yang murah dan makanan tidak sihat.

Gesaan itu dibuat selepas Britain menyaksikan peningkatan sebanyak 40 peratus dalam kes kematian akibat kanser hati dalam tempoh 10 tahun.

Lapor The Guardian, British Liver Trust memberi amaran kanser hati kini menjadi penyebab utama kematian di negara itu.

Ketua eksekutif British Liver Trust, Pamela Healy berkata, sejak awal 1970-an, kes kematian kanser hati meningkat lebih tiga kali ganda di negara itu.

“Punca utama peningkatan kes dan kematian disebabkan pengambilan alkohol dan masalah obesiti.

“Ramai penduduk minum alkohol dan mempunyai berat badan berlebihan. Justeru, kerajaan perlu mengambil tindakan segera menangani masalah tersebut,” katanya.

Jelas Healy, campur tangan kerajaan mampu membantu mewujudkan persekitaran lebih sihat untuk para penduduk.

Advertisement

“Oleh itu, kerajaan harus segera menangani kebolehcapaian dan masalah pengambilan makanan tidak sihat secara berlebihan yang jauh lebih murah,” ujarnya.

Saranan itu dibuat selepas kerajaan menangguhkan pelaksanaan peraturan yang melarang pasar raya menawarkan harga murah bagi makanan mempunyai tahap gula, garam atau lemak yang tinggi.

British Liver Trust juga menyerahkan laporan bukti mengenai peningkatan kes kanser hati kepada panel jawatankuasa kesihatan dan penjagaan sosial Parlimen yang ketika ini sedang menjalankan siasatan.

Dalam laporan itu, badan amal kesihatan itu turut menggesa kerajaan menetapkan strategi pengambilan alkohol yang komprehensif.

Laporan itu juga menyenaraikan alkohol dalam karsinogen kumpulan satu yang boleh menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh jenis kanser.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending