Connect with us

Antarabangsa

Tentera Israel lepas tangan insiden kematian warga emas Amerika-Palestin

Tentera Israel telah dikecualikan dari dakwaan jenayah atas kematian seorang warganegara Palestin-Amerika yang telah dianiayai mereka pada Januari tahun lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Tentera Israel lepas tangan insiden kematian warga emas Amerika-Palestin
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Israel dikecualikan dari dakwaan jenayah atas kematian seorang warga Palestin-Amerika yang dianiayai mereka pada Januari tahun lalu.
  • Pemimpin Palestin sebelum ini menuntut agar tentera Israel yang memberkas warga emas, Omar Assad, 80, didakwa di mahkamah antarabangsa.
  • Ketua badan undang-undang tentera Israel pada Selasa berkata, askar yang terbabit dalam penahanan Omar hanya akan menghadapi tindakan tatatertib.
  • Bedah siasat pihak berkuasa Palestin mengesyaki Omar mendapat serangan jantung berikutan tekanan pengendalian askar Israel terhadapnya pada waktu itu.
  • Kenyataan dan siasatan peguambela tentera Israel menyatakan, tiada kaitan dapat dihubungkan antara salah laku tentera Israel dengan kematian Omar.

Tentera Israel telah dikecualikan dari dakwaan jenayah atas kematian seorang warganegara Palestin-Amerika yang telah dianiayai mereka pada Januari tahun lalu.

Pemimpin Palestin sebelum ini menuntut agar tentera Israel yang memberkas warga emas, Omar Assad, 80, didakwa di mahkamah antarabangsa.

Memetik laporan Al Jazeera, ketua badan undang-undang tentera Israel pada Selasa berkata, askar terbabit dalam penahanan Omar hanya akan menghadapi tindakan tatatertib.

Bedah siasat pihak berkuasa Palestin mengesyaki Omar mendapat serangan jantung berikutan tekanan pengendalian askar Israel terhadapnya pada waktu itu.

Terdahulu, Omar yang ditahan di pusat pemeriksaan, diheret keluar dari keretanya, diikat, ditutup matanya, sebelum dibiarkan terbaring semalaman tidak sedarkan diri di atas tanah sebelum disahkan meninggal dunia.

Penyiasatan tentera Israel mendakwa Omar enggan menunjukkan pengenalan dirinya apabila disuruh berhenti ketika melalui pusat pemeriksaan lewat malam itu.

Mengikut siasatan itu, mereka menyangka Omar tertidur bila memotong kabel mengikat tangannya dan tidak menawarkan sebarang bantuan perubatan apabila dia tidak memberi sebarang tindak balas.

Omar kemudiannya dijumpai meninggal keesokan paginya di situ dengan tali kabel plastik pengikat tangan masih berada di sebelah pergelangan tangannya.

Kenyataan dan siasatan peguambela tentera Israel mendapati tiada perkaitan dapat dihubungkan antara salah laku tentera Israel dengan kematian Omar.

Laporan kumpulan aktivis hak asasi Israel, Yesh Din menyatakan, bila adanya insiden tentera didakwa kerana menyakiti warga Palestin, mahkamah tentera biasanya menetapkan hukuman yang sangat ringan.

Selain Omar, wartawan Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh merupakan antara warganegara Amerika Syarikat yang turut dibunuh tentera Israel pada tahun lalu.

Sumber: Al Jazeera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending