Connect with us

Antarabangsa

Dipaksa tanggal tudung, wanita muslim Austria dapat ganti rugi RM9728

Seorang wanita muslim yang dipaksa menanggalkan tudungnya semasa proses permohonan untuk menjadi guru tadika lalu menyebabkan dia tidak mendapat jawatan tersebut diberikan ganti rugi €2,000 (RM9,728) di Austria.

Wartawan TMT

Published

on

Dipaksa tanggal tudung, wanita muslim Austria dapat ganti rugi RM9728
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang wanita muslim yang dipaksa menanggalkan tudungnya semasa proses permohonan menjadi guru tadika lalu menyebabkan dia tidak mendapat jawatan tersebut diberikan ganti rugi €2,000 (RM9,728) di Austria.
  • Keputusan itu disahkan Persatuan Litigasi selaku wakil wanita terbabit, selepas Mahkamah Wilayah Vienna untuk Perkara Sivil mengumumkan penghakiman pada Isnin.
  • Menurut Persatuan Litigasi, mahkamah mendapati tindakan itu sebagai diskriminasi atas dasar jantina dan agama di bawah Akta Layanan Persamaan Austria (GIGB).
  • Katanya, mahkamah juga menjelaskan bahawa akses kepada latihan juga dilindungi di bawah perlindungan diskriminasi, bukan hanya penyediaan latihan itu sendiri. 

VIENNA – Seorang wanita muslim yang dipaksa menanggalkan tudungnya semasa proses permohonan untuk menjadi guru tadika lalu menyebabkan dia tidak mendapat jawatan tersebut diberikan ganti rugi €2,000 (RM9,728) di Austria.

Keputusan itu disahkan Persatuan Litigasi selaku wakil wanita terbabit, selepas Mahkamah Wilayah Vienna untuk Perkara Sivil mengumumkan penghakiman pada Isnin.

Penghakiman itu disahkan di sisi undang-undang negara berkenaan.

Menurut penghakiman, wanita berusia 19 tahun itu telah menimba pengalaman sebagai pembantu tadika dan ingin mendapatkan kelayakan serta melengkapkan latihan sebagai penyelia kumpulan kanak-kanak dengan pengusaha warga Vienna.

Ketika proses permohonan, dia berulang kali ditanya mengenai tudungnya secara diskriminasi, selain didesak supaya menanggalkannya.

Menurut Persatuan Litigasi, mahkamah mendapati tindakan itu sebagai diskriminasi atas dasar jantina dan agama di bawah Akta Layanan Persamaan Austria (GIGB).

“Soalan bertubi-tubi dan menganggu berkait dengan tudung tidak mempunyai tempat dalam proses permohonan kerja.

Advertisement

“Mahkamah boleh menjelaskan bahawa ia adalah satu bentuk diskriminasi yang dilarang berdasarkan jantina dan agama,” kata Ketua Penguatkuasaan Undang-Undang untuk Persatuan Litigasi, Theresa Hammer.

Katanya, mahkamah juga menjelaskan bahawa akses kepada latihan juga dilindungi di bawah perlindungan diskriminasi, bukan hanya penyediaan latihan itu sendiri. – Agensi

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending