Connect with us

Terkini

RUU Suruhanjaya bebas aduan, salah laku polis perlu dibawa segera ke Parlimen

Perikatan Demokratik Malaysia Bersatu (MUDA) mendesak kerajaan campuran hari ini untuk membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) 2019 pada sidang Dewan Rakyat yang akan bermula Februari depan. 

Wartawan TMT

Published

on

RUU Suruhanjaya bebas aduan, salah laku polis perlu dibawa segera ke Parlimen
Foto: Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.
  • Berikutan kes rogol pegawai berpangkat inspektor di IPD Alor Setar, Kedah, MUDA mengeluarkan kenyataan menggesa RUU Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) dibentang ke Parlimen.
  • Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Undang-Undang dan Reformasi juga digesa untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap anggota polis berkenaan. 
  • Presiden MUDA, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, RUU IPCMC bukan bertujuan untuk mendakwa dan menghukum pihak berkuasa semata-mata. 
  • “KDN harus mencontohi langkah proaktif yang diambil oleh KKM dengan melengkapi anggota-anggota ini dengan pemakaian kamera badan,” katanya.

KUALA LUMPUR – Perikatan Demokratik Malaysia Bersatu (MUDA) mendesak kerajaan campuran hari ini untuk membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) 2019 pada sidang Dewan Rakyat yang akan bermula Februari depan. 

Presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman juga menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan juga Kementerian Undang-Undang dan Reformasi untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap anggota polis berpangkat Inspektor berhubung dakwaan kes rogol seorang remaja perempuan yang berusia 16 tahun.

Menurutnya, RUU IPCMC bukan hanya bertujuan untuk melakukan pertuduhan dan menghukum pihak berkuasa semata-mata. 

“Penubuhan badan yang lebih bebas, adil dan telus di bawah RUU IPCMC ini akan bantu mengembalikan dan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap pasukan polis. 

“KDN harus mencontohi langkah proaktif yang diambil oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dalam memastikan ketulusan pegawai penguatkuasa kesihatan serta menjaga kebajikan mereka dengan melengkapi anggota-anggota ini dengan pemakaian kamera badan. 

“Aduan-aduan yang melibatkan kepentingan orang awam tidak boleh dibiarkan sunyi sepi tanpa khabar berita dan tiada tindakan yang diambil,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, IPCMC harus dibentangkan semula di dalam Dewan Rakyat untuk penelitian lanjut daripada semua Ahli-Ahli Parlimen agar kejadian seperti ini tidak berulang lagi.

Minggu lalu, seorang remaja perempuan berumur 16 tahun dilaporkan membuat laporan polis selepas mendakwa menjadi mangsa rogol pegawai berpangkat inspektor ketika berada di sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Alor Setar, Kedah, pada minggu lalu. 

Pada mulanya, mangsa dipanggil bagi membantu siasatan berhubung laporan kes rogol oleh bapa tiri terhadapnya, namun dirogol anggota berkenaan pula ketika berada dalam bilik pejabat pegawai terbabit di IPD berkenaan kira-kira jam 6.30 petang. – The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending