Connect with us

Terkini

Pemimpin DAP, Lim Kit Siang terus nafi kedudukan Malaysia sebagai negara Islam

Pemimpin kerajaan campuran didesak bersuara dan mengambil tindakan segera susulan kenyataan biadab pemimpin DAP, Lim Kit Siang. 

Wartawan TMT

Published

on

Pemimpin DAP, Lim Kit Siang terus nafi kedudukan Malaysia sebagai negara Islam
Foto: Lim Kit SIang
  • Pemimpin PH-BN didesak bersuara dan mengambil tindakan segera susulan kenyataan biadab pemimpin DAP, Lim Kit Siang. 
  • Kenyataan itu juga bersifat sabotaj kepada amanah yang dipertanggungjawabkan oleh Agong yang mahukan sebuah Kerajaan Perpaduan yang stabil. 
  • Pengerusi PEMBELA berkata, Kit Siang masih menafikan Malaysia sebagai negara Islam seperti mana termaktub di dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan.
  • Katanya, kenyataan itu juga bersifat menghasut Agong tidak menjalankan Sumpah Rabbani baginda seperti mana di dalam Perkara 37 (1) Perlembagaan Persekutuan. 

 

BANGI, 16 Jamadilawal 1444H, Ahad – Pemimpin kerajaan campuran didesak bersuara dan mengambil tindakan segera susulan kenyataan biadab pemimpin DAP, Lim Kit Siang. 

Sebelum ini, veteran itu mengeluarkan kenyataan bertajuk “Is there an irresistible ‘green tide’ phenomenon in Malaysia which will make Malaysia a complete Islamic state by the 17th General Election before 2032?” – dianggap provokasi terhadap umat Islam.

Bahkan, kenyataan itu juga bersifat sabotaj kepada hasrat dan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh Yang di-Pertuan Agong yang mahukan sebuah Kerajaan Perpaduan yang stabil. 

Pengerusi PEMBELA, Mahmud Hishamuddin Abdul Rashid berkata, Kit Siang masih meneruskan kedegilannya menafikan kedudukan Malaysia sebagai negara Islam seperti mana termaktub di dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, kenyataan itu juga bersifat menghasut Yang di-Pertuan Agong untuk tidak menjalankan Sumpah Rabbani baginda bagi terus memelihara Islam seperti mana di dalam Perkara 37 (1) Perlembagaan Persekutuan. 

“Kami menuntut Lim Kit Siang untuk menarik semula kenyataan bersifat sabotaj, biadab dan mendatangkan ketakutan kepada masyarakat. 

“Kami juga mendesak Anwar Ibrahim, sebagai Perdana Menteri ke-10 yang diamanahkan untuk mengemudi Kerajaan Perpaduan berpegang kepada amanah yang telah dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong. 

“Untuk mengawal ahli-ahli gabungannya supaya menghormati kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan Sumpah Rabbani baginda untuk memelihara Islam pada setiap masa,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini. 

Pada masa sama, PEMBELA mendesak NGO-NGO Islam yang kuat mempromosi dan mempertahankan dasar-dasar Islam selamat di bawah kerajaan Perdana Menteri ke-10 yang dibentuk ini untuk menegur tindakan itu.

Pihak berkuasa juga digesa mengambil tindakan yang wajar ke atas kenyataan Kit Siang. 

“Kami juga mendesak menteri yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga portfolio Kementerian Komunikasi dan Digital mengambil tindakan ke atas kandungan penulisan Lim Kit Siang. 

“Negara akan lebih aman dan stabil jika pemimpin-pemimpin dari era lepas seperti Lim Kit Siang ini berpegang kepada janji mereka untuk terus bersara dari politik. 

1100 “PEMBELA sentiasa menyokong mana-mana pihak yang berusaha ke arah menjadikan Malaysia negara yang lebih aman, stabil dan makmur,” katanya.

 

Sumber: Ismaweb

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending