Connect with us

Terkini

DAP pun tak berani nak iktiraf UEC

Parti Tindakan Demokratik (DAP) dipercayai tidak akan berani untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama Sekolah Menengah Persendirian Cina (UEC).

Hidayah Sani

Published

on

DAP pun tak berani nak iktiraf UEC
Foto: Tai Zee How (kiri), Lim Guan Eng (kanan).
  • “Saya berpendapat DAP pun tidak berani nak iktiraf, mereka akan cakap tentang kaji, kaji, kaji, dan akhirnya setelah lima tahun pun takkan iktiraf, lepas itu diaorang salahkan PN dan mungkin BN.
  • “Kalau iktiraf pun, saya berpendapat ini akan cetus satu penukaran kerajaan pada PRU depan dan kerajaan masa itu, PN akan nyah-iktiraf balik,” – Peguam, Tai Zee How atau Apek Cina.
  • Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) sebelum ini membangkitkan gesaan yang pernah dibuat ketika pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH), dua tahun lalu, supaya UEC diiktiraf yang ditentang banyak pihak. 
  • Ini kerana UEC yang tidak menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar adalah bertentangan dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan dan Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

KUALA LUMPUR – Parti Tindakan Demokratik (DAP) dipercayai tidak akan berani untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama Sekolah Menengah Persendirian Cina (UEC).

Peguam, Tai Zee How atau lebih dikenali dengan panggilan Apek Cina berkata, sekalipun sijil itu diiktiraf, ia akan mencetuskan penukaran kerajaan pada Pilihan Raya Umum (PRU) depan.

Beliau percaya kerajaan baharu pada masa itu akan menyah-iktiraf balik UEC.

Katanya, tindakan tidak mengiktiraf UEC untuk kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan jawatan kerajaan pusat adalah keinginan majoriti rakyat Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi.

“Tiada apa-apa yang menghalang saya daripada belajar Bahasa Ibunda saya yang dijamin dalam Perlembagaan, dan disalah-guna oleh pihak tertentu untuk gorengkan isu ini demi politik.

“Saya berpendapat DAP pun tidak berani nak iktiraf, mereka akan cakap tentang kaji, kaji, kaji, dan akhirnya setelah lima tahun pun takkan iktiraf, lepas itu diaorang akan salahkan Perikatan Nasional (PN) dan mungkin Barisan Nasional (BN).

“Kalau iktiraf pun, saya berpendapat ini akan mencetus satu penukaran kerajaan pada PRU depan dan kerajaan masa itu, PN akan nyah-iktiraf balik,” katanya dalam hantaran di Facebook beliau semalam.

Apek Cina berkata lebih ramai pelajar Tiong Hwa yang ambil Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) daripada UEC.

Katanya, mereka yang lantang menyuarakan isu itu adalah daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan ahli politik berkepentingan.

“Pendidikan Tiong Hwa bukan hak milik NGO dan ahli politik, malah seluruh dunia. 

“Sekarang telah ramai pelajar Melayu yang menuntut di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK), pandai Bahasa Tiong Hwa tanpa perlu masuk sekolah UEC.

“Anda tidak berhak untuk kritik siapa-siapa yang enggan sokong UEC kerana UEC bukan segala-galanya mewakili Pendidikan Tiong Hwa,” katanya. 

Media sebelum ini melaporkan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) sekali lagi membangkitkan gesaan yang pernah dibuat ketika pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH), dua tahun lalu supaya UEC diiktiraf. 

Gesaan itu mendapat pelbagai reaksi di mana sebahagian pihak menegaskan pendirian bahawa UEC bertentangan dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan dan Akta Pendidikan 1996 (Akta 550). – The Merdeka Times

Sumber : Facebook Ulasan Apek Cina

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending