Connect with us

Antarabangsa

IQ kanak-kanak muslim, lepasi skor Albert Einstein, Stephen Hawking

Yusuf Shah, kanak-kanak Muslim berusia 11 tahun telah berjaya memperoleh markah 162 dalam ujian IQ mengatasi individu genius Albert Einstein, lapor berita antarabangsa.

Wartawan TMT

Published

on

IQ kanak-kanak muslim, lepasi skor Albert Einstein, Stephen Hawking
Foto: Yusuf Shah
  • Kedua-dua individu genius ini dikatakan mempunyai IQ yang sama iaitu 160, 2 mata di bawah Yusuf Shah.
  • Yusuf Shah memperoleh markah 162 dalam ujian IQ.
  • Beliau memutuskan mengambil ujian Mensa selepas sentiasa diberitahu oleh rakan-rakannya mengenai kepintaran yang beliau miliki.
  • Beliau gemar melakukan aktiviti merangsang otaknya, di samping buat teka-teki Sudoku dan selesaikan kiub Rubik.

 

LONDON, 21 November 2022 – Yusuf Shah, kanak-kanak Muslim berusia 11 tahun telah berjaya memperoleh markah 162 dalam ujian IQ mengatasi individu genius Albert Einstein, lapor berita antarabangsa.

Pencapaian tersebut juga mendedahkan IQ Yusuf mengatasi seorang lagi individu iaitu Stephen Hawking, ahli fizik teori Inggeris yang juga merupakan ahli kosmologi. Kedua-dua individu genius ini dikatakan mempunyai IQ yang sama iaitu 160, 2 mata di bawah Yusuf Shah.

Yusuf mengatakan, beliau memutuskan untuk mengambil ujian Mensa selepas sentiasa diberitahu oleh rakan-rakannya mengenai kepintaran yang beliau miliki.

Katanya, “Saya sentiasa ingin tahu sama ada saya berada dalam dua peratus teratas daripada orang yang mengambil ujian itu. Rasanya istimewa untuk memiliki sijil untuk saya dan mengenai saya.”

Dalam pada itu, Yusuf turut berkongsi bahawa beliau gemar melakukan aktiviti yang merangsang otaknya, di samping membuat teka-teki Sudoku dan menyelesaikan kiub Rubik.

Ibunya, Sana juga amat berbangga dengan kepandaian yang dimiliki Yusuf. Walaupun berasa bimbang kerana anaknya itu sering ke dewan untuk mengambil ujian, Yusuf telah melakukannya dengan cemerlang.

Advertisement

Bukan itu sahaja, Sana juga menanamkan dalam diri Yusuf mengenai kepentingan kerja keras tanpa mengira bakat.

Yusuf Shah memiliki cita-cita untuk belajar Matematik di Universiti Cambridge atau Oxford, manakala adiknya Khalid, 8 tahun, berharap dapat mengambil ujian Mensa apabila sudah besar.

 

Sumber : Samudera.my

Antarabangsa

Parlimen Rusia lulus undang-undang haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur

Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Wartawan TMT

Published

on

Parlimen Rusia haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Undang-undang baharu itu akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia, bagaimanapun ia masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin.
  • Di bawah undang-undang itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.
  • Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada golongan kanak-kanak.

MOSCOW – Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Ia akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia.

Bagaimanapun rang undang-undang itu masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin sebelum dikuatkuasakan.

Di bawah undang-undang baharu itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap sebagai percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.

Sebelum ini, negara terbesar di dunia itu hanya mengharamkan promosi gaya hidup LGBT ditujukan kepada kanak-kanak. 

Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada kelompok kanak-kanak.

Penggubal undang-undang berkata mereka mempertahankan nilai tradisional “dunia Rusia” terhadap nilai liberal barat yang dikatakan begitu tekad untuk memusnahkan mereka – hujah itu juga semakin digunakan pegawai sebagai salah satu justifikasi untuk kempen ketenteraan Rusia di Ukraine.

Advertisement

Pihak berkuasa di Rusia juga menggunakan undang-undang sedia ada untuk menghentikan perarakan kebanggaan gay dan menahan aktivis hak gay di negara itu. 

Sumber : Reuters

 

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending