Connect with us

Antarabangsa

IQ kanak-kanak muslim, lepasi skor Albert Einstein, Stephen Hawking

Yusuf Shah, kanak-kanak Muslim berusia 11 tahun telah berjaya memperoleh markah 162 dalam ujian IQ mengatasi individu genius Albert Einstein, lapor berita antarabangsa.

Wartawan TMT

Published

on

IQ kanak-kanak muslim, lepasi skor Albert Einstein, Stephen Hawking
Foto: Yusuf Shah
  • Kedua-dua individu genius ini dikatakan mempunyai IQ yang sama iaitu 160, 2 mata di bawah Yusuf Shah.
  • Yusuf Shah memperoleh markah 162 dalam ujian IQ.
  • Beliau memutuskan mengambil ujian Mensa selepas sentiasa diberitahu oleh rakan-rakannya mengenai kepintaran yang beliau miliki.
  • Beliau gemar melakukan aktiviti merangsang otaknya, di samping buat teka-teki Sudoku dan selesaikan kiub Rubik.

 

LONDON, 21 November 2022 – Yusuf Shah, kanak-kanak Muslim berusia 11 tahun telah berjaya memperoleh markah 162 dalam ujian IQ mengatasi individu genius Albert Einstein, lapor berita antarabangsa.

Pencapaian tersebut juga mendedahkan IQ Yusuf mengatasi seorang lagi individu iaitu Stephen Hawking, ahli fizik teori Inggeris yang juga merupakan ahli kosmologi. Kedua-dua individu genius ini dikatakan mempunyai IQ yang sama iaitu 160, 2 mata di bawah Yusuf Shah.

Yusuf mengatakan, beliau memutuskan untuk mengambil ujian Mensa selepas sentiasa diberitahu oleh rakan-rakannya mengenai kepintaran yang beliau miliki.

Katanya, “Saya sentiasa ingin tahu sama ada saya berada dalam dua peratus teratas daripada orang yang mengambil ujian itu. Rasanya istimewa untuk memiliki sijil untuk saya dan mengenai saya.”

Dalam pada itu, Yusuf turut berkongsi bahawa beliau gemar melakukan aktiviti yang merangsang otaknya, di samping membuat teka-teki Sudoku dan menyelesaikan kiub Rubik.

Ibunya, Sana juga amat berbangga dengan kepandaian yang dimiliki Yusuf. Walaupun berasa bimbang kerana anaknya itu sering ke dewan untuk mengambil ujian, Yusuf telah melakukannya dengan cemerlang.

Bukan itu sahaja, Sana juga menanamkan dalam diri Yusuf mengenai kepentingan kerja keras tanpa mengira bakat.

Yusuf Shah memiliki cita-cita untuk belajar Matematik di Universiti Cambridge atau Oxford, manakala adiknya Khalid, 8 tahun, berharap dapat mengambil ujian Mensa apabila sudah besar.

 

Sumber : Samudera.my

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending