Connect with us

Terkini

“Dosa bukan bahan lawak!” – tegas agamawan Islam

Tidak sewajarnya kesalahan merogol atau zina dijadikan bahan gurauan kerana kedua-duanya merupakan jenayah dan dianggap dosa besar dalam ajaran Islam.

Wartawan TMT

Published

on

dosa bukan bahan lawak
Foto: Prof. Madya Dr. Rozaimi Ramle.
  • Isu rogol atau zina tidak sewajarnya dijadikan bahan gurauan kerana kedua-duanya jenayah dan dosa besar.
  • Masyarakat diminta lebih sensitif dengan isu melibatkan sexual grooming.
  • Teguran itu dibuat agamawan, Ustazah Asmak Husin dan Prof. Madya Dr. Rozaimi Ramle berhubung kes pengguna Facebook yang membuat jenaka tentang jenayah rogol melibatkan pendakwah bebas yang ditahan baru-baru ini.

KUALA LUMPUR – Tidak sewajarnya kesalahan merogol atau zina dijadikan bahan gurauan kerana kedua-duanya merupakan jenayah dan dianggap dosa besar dalam ajaran Islam.

Demikian teguran yang dilontarkan pendakwah bebas, Ustazah Asmak Husin berhubung isu pengguna Facebook yang menjadikan jenayah rogol sebagai bahan jenaka.

Antara petikan daripada  di Facebook individu tersebut adalah; “Ustaz Yg Hebat Atau Gadis 14 Tahun Tu Yg Hebat, Berkali-kali Pergi Nya???”

Berikutan hantaran jelek itu, pengguna Facebook tersebut dikritik dan dikecam warga maya serta ditegur oleh golongan agamawan.

Mengulas lanjut, Asmak yang juga merupakan Timbalan Pengerusi Wanita Yadim (MAYA) menegaskan pendirian beliau yang tidak bersetuju dengan pandangan penulis tersebut. Hal ini kerana kedua-dua rogol dan zina adalah dosa yang sememangnya tidak boleh jadikan sebagai bahan jenaka.

“Rogol ke, zina ke, kedua-duanya bukan bahan lawak sebab benda itu adalah dosa. Dosa bukan bahan lawak.

“Kita sedia tahu rogol ini satu kesalahan jenayah jadi tidak kiralah apa pun faktornya kalau rogol ia tetap jenayah dan dalam Islam hukumnya haram. 

Advertisement

“Begitu juga dengan zina, walaupun berlaku tanpa paksaan ia tetap haram dan berdosa,” tegasnya ketika dihubungi The Merdeka Times pada Khamis.

Tambahnya lagi, kita sewajarnya menjadi lebih sensitif dengan apa yang sedang berlaku di sekeliling terutamanya apabila ia melibatkan isu sexual grooming.

Seiring dengan itu, Prof. Madya Dr. Ustaz Rozaimi Ramle, ahli Majlis Fatwa Perlis turut menyifatkan hantaran jelek tersebut bukan satu perkara lucu. Sebaliknya jika benar pertuduhan terhadap pendakwah tersebut, sebagai umat Islam kita sewajarnya merasa sedih kerana ia melibatkan dosa besar.

“Saya tidak nampak di mana hebatnya dan tidak nampak di mana lucunya pertuduhan rogol@zina sehingga emoji (julur lidah) ini diberikan. 

“Jika benar ia berlaku, seorang Muslim sepatutnya merasa sedih kerana ia dosa besar,” tulisnya dalam hantaran di Facebook pada Rabu.

Pada Isnin, media melaporkan seorang pendakwah bebas terkenal ditahan oleh pihak berkuasa atas pertuduhan merogol seorang remaja perempuan berusia 14 tahun yang difahamkan sudah berulang kali melakukan hubungan intim di lokasi berbeza sejak mereka berkenalan pada Mei tahun lalu.

Advertisement

Suspek telah direman selama lima hari bermula 19 Julai hingga 23 Julai bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017. – The Merdeka Times

 

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending